Activitatea procesuala

Trimis la data: 2014-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 311 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Stefan_S Dimensiune: 343kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La realizarea scopului procesului penal de aplicare a legii penale celor care au s`vr[it infrac]iuni contribuie instan]ele judec`tore[ti, Ministerul Public, organele de cercetare penal`, cu participarea activ` a nvinuitului sau inculpatului, a p`r]ii v`t`mate, a p`r]ii civile [i p`r]ii responsabile civilmente, precum [i a ap`r`torilor acestora.
Ministerul Public [i organele de cercetare penal` au sarcina de a descoperi infrac]iunile s`vr[ite, de a identifica persoanele care le au s`vr[it, iar dup` dovedirea vinov`]iei lor s` le aduc` n fa]a instan]ei judec`tore[ti; instan]ele de judecat` au sarcina de a judeca pe inculpa]i, de a constata prin probe vinov`]ia acestora [i de a le aplica, n caz de vinov`]ie

Acestor sarcini diferite le corespund [i activit`]i procesuale [i procedurale diferite, c`ci ntr un anumit mod se poate proceda la descoperirea infrac]iunilor, identificarea [i prinderea infractorilor, [i n alt mod la stabilirea cu caracter difinitiv a vinov`]iei [i la aplicarea pedepselor celor vinova]i de s`vr[irea de infrac]iuni; o form` diferit` cap`t` activitatea de punere n executare a hot`rrii penale definitive.

Activit`]ile diferite pe care le desf`[oar` participan]ii la procesul penal nu aduc atingere caracterului unitar al procesului penal, deoarece ele se desf`[oar` n vederea realiz`rii unui scop unic, de aplicare a legii penale celor ce au s`vr[it infrac]iuni. Caracterul unitar al procesului penal nu este incompatibil cu mp`r]irea procesului penal n grupe de acte [i m`suri procesuale care, prin obiectul lor [i prin autorit`]ile care ac]ioneaz`, se disting de alte grupe de acte [i m`suri procesuale. {tiin]a dreptului procesual penal a delimitat aceste grupe de acte [i m`suri procesuale ce formeaz` un ansamblu cu tr`s`turi dinstincte [i a recunoscut existen]a unor faze, etape, stadii procesuale.

Faza procesual` cuprinde un ansamblu de acte [i m`suri procesuale [i procedurale, efectuate n ordinea [i formele prev`zute de lege, de c`tre autorit`]ile judiciare [i de p`r]ile din proces, ndeplinind un obiectiv limitat n realizarea scopului procesului penal - preg`tirea fazei procesuale urm`toare, pn` ce se ajunge, prin ultima faz`, la realizarea scopului procesului penal. Procesul penal cuprinde, ca regul`, trei faze procesuale: urm`rirea penal`, judecata [i executarea hot`rrii penale definitive. Fazele procesuale se deosebesc ntre ele, n principal, prin obiectivul ce trebuie ndeplinit, prin autorit`]ile care le efectueaz`, prin actele [i m`surile procesuale [i procedurale pe care le cuprind.

Etapa procesual` este o subdiviziune a fazei procesuale, avnd un obiectiv mai restrns [i con]innd acte [i m`suri procesuale [i procedurale proprii, dar ndeplinind obiectivul fazei procesuale c`reia i apar]ine .Stadiul procesual este o subdiviziune a etapei procesuale [i cuprinde un num`r mai restrns de acte [i m`suri procesuale [i procedurale, urm`rind finalitatea etapei, dar avnd particularit`]i care le diferen]iaz` de alte stadii procesuale ale aceleia[i etape .
Compartimentarea procesului penal n faze procesuale nu constituie numai opera [tiin]ei dreptului procesual penal, deoarece actualul Cod de procedur` penal` cuprinde trei titluri n partea special`,

corespunz`toare celor trei faze procesuale: Urm`rirea penal`, Judecata, Executarea hot`rrilor penale.
Scopul procesului penal se aduce la ndeplinire prin desf`[urarea succesiv` a tuturor fazelor procesuale, n ordinea ar`tat`, prin trecerea fiec`rei faze prin etapele procesuale pe care le cuprinde [i a fiec`rei etape prin stadiile procesuale ce i snt proprii. Acesta este procesul penal tipic, care se desf`[oar` n majoritatea cauzelor penale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.