Activitatea si odihna

Trimis la data: 2012-12-06
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.75 / 10
Downloads: 0
Autor: andru136
Dimensiune: 20kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Copilul creste si se educa dupa principii rationale de viata, atat in familie cat si in colectivitate. Intre aceste principii exista unul dupa care se stabileste un echilibru rational intre activitatea zilnica depusa de copil, pe de o parte, si odihna (activa) si somn, pe de alta parte.Volumul si intensitatea activitatilor zilnice variaza in functie de varsta copilului si de preocuparile sale particulare; de aceste considerente trebuie tinut cont in organizarea odihnei si a timpului sau liber.Prin activitatile pe care le desfasoara in timpul unei zile, scolarii depun atat efort fizic, cat si efort intelectual.
Efortul fizic la care este supus un copil, daca nu este bine dozat, duce la oboseala prematura, la diminuarea pana la disparitia poftei de mancare, la tulburarea somnului, iar daca starea de suprasolicitare fizica se prelungeste timp indelungat, duce la intarzierea dezvoltarii armonioase, psihice si fizice a copilului.

Privit ca modalitate de petrecere a timpului liber, jocul trebuie dirijat de adulti astfel incat copiii nu trebuie lasati sa se joace pana la epuizarea resurselor fizice.Organizarea judicioasa a timpului liber le creeaza elevilor ragaz si pentru practicarea unor activitati sportive. Exercitiile fizice antreneaza atat corpul, cat si mintea. Sunt antrenati muschii si incheieturile, marindu-se astfel mobilitatea organismului. Orice tip de miscare este foarte benefic, de la simplul mers pe jos pana la exercitii fizice complexe, efectuate cu sau fara aparate speciale, jocuri si intreceri desfasurate in sali de sport si in aer liber sau in apa. Gimnastica de dimineata intretine sanatatea si frumusetea corpului.

Sportul il ajuta pe fiecare copil sa-ti intareasca organismul, devenind mai rezistent la boli, ii confera pofta de viata si-l face mai increzator in fortele sale. Prin sport se dezvolta vointa, se creeaza buna dispozitie, se relaxeaza sistemul nervos, eliminandu-se stresul.Un loc aparte in dozarea efortului fizic la scolarul mic il ocupa drumul de acasa la scoala, precum si purtatul ghiozdanului. Greutatea unui ghiozdan, judicios incarcat si purtat corect pe ambii umeri, nu-i dauneaza scolarului mic, dupa cum nici o servieta de marime si greutate acceptabila nu-i dauneaza scolarului mai mare.

Efortul intelectual se refera la activitatile intelectuale pe care le desfasoara elevii: citit, scris, calculat, memorat etc. Scolarii depun efort intelectual atat la scoala, cat si acasa prin efectuarea temelor. Activitatea de invatare le solicita gandirea, atentia, memoria, care produc un grad de incordare a organismului. Activitatea intelectuala, rational organizata, reprezinta un mijloc de promovare a sanatatii mintale a elevului.

Copilul scolar din primii ani de invatamant desfasoara o activitate fizica si intelectuala usoara sau medie. Cu toate acestea, efortul depus zilnic este resimtit de sistemu1 nervos si de aparatul sau locomotor, asa incat, dupa masa de pranz, 1-2 are de somn sunt binevenite si suficiente pentru refacerea fortelor sale in vederea reluarii activitatii cotidiene (invatamant, joaca, plimbare). Dupa efectuarea lectiilor, fie ca aceasta activitate se desfasoara in cursul diminetii, fie dupa-amiaza, urmeaza alta perioada de odihna, dar de data aceasta sub forma unor lecturi usoare (basme, poezii) sau a unor jocuri, in casa sau in aer liber. Seara pot urmari la televizor unele emisiuni pentru copii, dupa care culcarea in jurul orelor 21-22 asigura odihna necesara inceperii unei noi zile de activitate scolara.

Cu scolarul mai mare lucrurile stau putin mai altfel. Efortul inte1ectual solicitat in clasa sau acasa (cu ocazia efectuarii temelor pentru ziua urmatoare), la care se mai adauga o activitate sportiva organizata sau invatarea unui instrument muzical, solicita intens organismul copilului. Proportional cu efortul depus trebuie sa fie organizata si odihna elevului, care, la aceasta varsta, se imparte intre timpul afectat somnului de noapte (in cazuri exceptionale si somnului de dupa-amiaza) si timpul de odihna propriu-zisa, pe care elevul il poate petrece in mod placut, citind, ascultand muzica, practicand un sport, efectuand o plimbare in aerul placut al unei paduri sau intr-un parc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.