Activitatea societatilor pe actiuni

Trimis la data: 2005-11-19 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 48 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Sonia Dima Dimensiune: 61kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referatul contine legi cu privire la societatile pe actiuni, actionari si hartii de valoare.

Particularitatile infiintarii si statutului juridic al societatilor pe actiuni in domeniul activitatii bancare, investitionale, bursiere si de asigurari sint stabilite de alte acte legislative.

Particularitatile infiintarii si statutului juridic al intreprinderilor cu investitii straine sub forma de societati pe actiuni sint stabilite de legislatia cu privire la investitiile straine.

Articolul 2
Notiunea si tipurile societatilor pe actiuni
Societate pe actiuni, denumita in continuare societate, este considerata societatea comerciala al carei capital social este in intregime impartit in actiuni.

Societatea poate fi de tip deschis sau inchis.
Societatea este deschisa daca actionarii ei au dreptul nelimitat sa instraineze actiunile ce le apartin. Societatea deschisa este in drept sa plaseze public si sa vinda public actiunile sale si alte hirtii de valoare unui cerc nelimitat de persoane.

Numarul actionarilor societatii deschise nu este limitat.
Societatea este inchisa daca actionarii ei sau societatea insasi au drept de preemtiune asupra actiunilor instrainate de actionarii acestei societati. Societatea inchisa nu este in drept sa plaseze public actiunile sale si alte hirtii de valoare sau sa le propuna, in alt mod, unui cerc nelimitat de persoane pentru achizitionare.

Numarul actionarilor societatii inchise, impreuna cu actionarii reprezentati prin detinatorii nominali de actiuni, nu poate fi mai mare de 50, cu exceptia cazurilor prevazute de prezenta lege sau de alte acte legislative.
Modificarea tipului societatii se face prin modificarea statutului societatii.
Daca numarul actionarilor societatii inchise va depasi limita stabilita la alin. (6), societatea, in termen de 3 luni:

se va transforma in societate deschisa ori in cooperativa de productie; sau
se va reorganiza prin divizare (separare).
Daca dispozitiile alin.(8) nu vor fi indeplinite in termenul fixat si numarul actionarilor nu va fi redus pina la 50, societatea inchisa urmeaza a fi lichidata prin hotarire a adunarii generale a actionarilor sau a instantei judecatoresti. Dreptul de a adresa instantei judecatoresti cerere in vederea lichidarii acestei societati il are orice actionar al societatii, precum si Comisia de stat pentru piata hirtiilor de valoare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.