Actul administrativ

Trimis la data: 2020-07-15 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ktalynna Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actul administrativ. Definitia si trasaturile actului administrativ - referat care a fost evaluat de catre profesor cu nota 10.

Notiunea de act administrativ. Trasaturile actului administrativ
Actul administrativ reprezinta actul juridic emis sau adoptat de o autoritate administrativa, in mod unilateral si in regim de putere publica, prin care se organizeaza sau se aplica in concret legea. Autoritatea administrativa poate fi o autoritate publica, o institutie publica administrativa sau un serviciu public aflat sub autoritatea acestora.
Actele administrative constituie principala forma juridica de realizare a activitatii administratiei publice, a autoritatilor administrative ale statului sau ale colectivitatilor locale. Prin actele administrative se exercita functia executiva a autoritatilor publice, in scopul de a produce efecte juridice, realizarea lor fiind garantata de posibilitatea de a recurge la forta de constrangere a statului.
O alta opinie de specialitate este cea potrivit careia, actul administrativ este acea forma juridica principala a activitatii autoritatilor administratiei publice, care consta intr-o manifestare unilaterala si expresa de vointa de a da nastere, a modifica sau a stinge drepturi si obligatii, in realizarea puterii publice, sub controlul principal de legalitate al instantelor judecatoresti.1
Prin art. 52 si art. 126 alin.(6) din Constitutia Romaniei se consacra, iar prin Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ se dezvolta principiul ca actul administrativ este supus controlului de legalitate exercitat de instantele de contencios administrativ.
Din diferitele definitii ale actelor administrative se pot desprinde trasaturile specifice ale actului administrativ, si anume:
• Actul administrativ este forma juridica principala de activitate a administratiei publice
Prin aceasta caracteristica se scoate in evidenta faptul ca actul administrativ nu este singura forma juridica prin care lucreaza administratia, dar este forma juridica cea mai importanta Prin urmare, acest caracter deosebeste actul administrativ de toate celelalte activitati juridice sau nejuridice, realizate de organele administratiei de stat, dar care nu fac parte din administratia de stat, si anume: contractele, actele juridice unilaterale ce nu sunt emise in realizarea puterii de stat, operatiunile tehnice de administratie si operatiunile direct productive.
• Actul administrativ reprezinta o manifestare de vointa expresa unilaterala
Caracterul expres al manifestarii de vointa este determinat de regimul de putere publica in care se emit actele administrative. Vointa juridica se exprima in mod expres si neindoielnic, in scopul de a aduce o modificare in realitatea juridica existenta, ea urmarind sa dea nastere, sa modifice sau sa stinga drepturi si obligatii. Ea trebuie sa fie animus negati contrahendi, iar nu sa fie jocandi causa.2
Prin caracterul sau unilateral, actul administrativ se deosebeste pe de o parte de actele bi sau multilaterale ale administratiei, precum si de faptele materiale ale acesteia, producatoare sau neproducatoare de efecte juridice. Trasatura exprima calitatea actului administrativ de a prezenta concretizarea unei singure vointe juridice, de a interveni in realitatea juridica existenta, dand nastere, modificand sau stingand drepturi si obligatii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.