Actul juridic civil

Trimis la data: 2015-02-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Stefania_C Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Definitia actului juridic civil: - manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a naste, modifica sau stinge un raport juridic civil concret. Termenul act poate avea doua intelesuri:a) primul se desprinde din definitia de mai sus, deci de operatiune juridica. Pentru acest sens, se utilizeaza si formula negotium iuris sau, mai simplu, negotium.b) In legislatie, cat si in doctrina sau jurisprudenta, prin ,,act" se desemneaza si inscrisul constatator al manifestarii de vointa, adica suportul material care consemneaza sau reda operatiunea juridica.

Actul juridic unilateral este rezultatul vointei unei singure parti. Categoria actelor civile unilaterale include: testamentul, acceptarea mostenirii, renuntarea la mostenire, confirmarea unui act juridic anulabil, oferta de a contracta,etc. Dupa cum formarea sau producerea efectelor impune sau nu comunicarea manifestarii de vointa catre destinatarul direct al actului, actele juridice unilaterale se subclasifica in acte supuse comunicarii (oferta, promisiunea publica de recompensa) si acte nesupuse comunicarii (testamentul).

B.Actul juridic bilateral reprezinta vointa concordanta (acordul de vointa) a doua parti. Sunt acte juridice bilaterale: contractul de vanzare-cumparare, contractul de schimb, contractul de donatie, contractul de locatiune,etc.
C.Actul juridic multilateral este rezultatul acordului de vointa a trei sau mai multe parti. Un asemenea act este contractul de societate civila, daca a fost incheiat de cel putin trei asociati.

Aceasta prima clasificare a actelor juridice civile prezinta importanta practica sub urmatoarele aspecte:a) in cazul actelor juridice unilaterale, cercetarea valabilitatii vointei unice este nu numai necesara, dar si suficienta, pe cand in cazul actelor jur bilaterale sau multilaterale, trebuie sa se cerceteze fiecare din cele doua sau mai multe manifestari de vointa. b) regimul juridic al viciilor de consimtamant este diferit;c) actele juridice bilaterale sau multilaterale pot fi revocate de comun acord de catre parti.

2.3.Acte juridice cu titlu oneros si acte juridice cu titlu gratuit (dupa scopul urmarit la incheierea lor).
A.Actul juridic cu titlu oneros este acela in care, in schimbu folosului patrimonial procurat de o parte celeilalte parti, se urmareste obtinerea altui folos patrimonial (ex: contractul de vanzare-cumparare).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.