Actul juridic civil

Trimis la data: 2015-09-22
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 2
Autor: Dana_M
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In sens larg, prin fapte juridice se inteleg atat actiunile omenesti savarsite cu intentia sau fara intentia de a produce efecte juridice, cat si evenimentele, adica faptele naturale.
In sens restrans, prin fapte juridice se inteleg numai actiunile omenesti savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, dar care efecte se produc in puterea legii, precum si evenimentele, care sunt imprejurari care se produc independent de vointa omului dar de care legea civila leaga anumite consecinte juridice.
Pentru actele juridicice civile, consimtamantul este un element structural, fiind cel mai important dintre elementele de structura ale acestei categorii juridice pentru ca:
• este nu numai un element de structura ci si un element definitoriu al actelor juridice civile, caracter ce rezulta din urmatoarele corelari:
o prin definitie, actul juridic civil este o manifestare de vointa intevenita in scopul de a produce efecte juridice;

o privit lato sensu, consimtamantul este acordul de vointa al partilor in actele juridice bilaterale;
o privid stricto sensu consimtamantul este manifestarea vointei de catre una din parti la incheierea unui act juridic civil bilateral, ori, in actele juridice unilaterale, manifestarea de vointa de catre autorul acestuia.pe de alta parte, vointa inseamna, sub aspectul structurii actului juridic civil, mai mult decat consimtamantul ca element de structura; ea se prelungeste peste limitele acestuia, conturand un alt element de structura: cauza;

neandoielnic, consimtamantul este cel mai important element de structura al actului juridic civil si prin aceea ca, vointa, inclusiv cea incorporata in actele juridice, in general si in actele juridice civile, in special, da substanta esentei dreptului insusi;in sfarsit, ideea de consimtamant-consimtamantul insusi atrag atentia asupra legaturii juridice nascute intre partile unui raport juridic civil concret.In doctrina, (prof. A.Ionascu, Drep Civil, Ed. Didactica si pedagogica, 1963) s-a evidentiat ca in procesul de formare a vointei juridice se disting mai multe etape:

a) reflectarea nevoilor sau dorintelor in constiinta
b) aparitia motivelor care indeamna la actiune
c) deliberarea
d) interventia motivului determinant, care nu este altceva decat reprezentarea intelectuala a scopului urmarit
e) hotararea de a incheia actul juridic necesar pentru realizarea scopului urmarit, cu alte cuvinte, formarea consimtamantului
Trebuie mentionat ca aceste etape de formare a vointei juridice se petrec pe plan intern psihologic. Pentru ca faptul psihologic sa se transforme in fapt juridic este necesar ca hotararea de a incheia actul juridic sa fie exteriorizata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.