Acumularea de cunostinte si achizitia de aptitudini sociale

Trimis la data: 2010-05-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.36 / 10
Downloads: 37
Autor: Rodica Marin
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In scoala romaneasca s-a pus mai mult accentul pe acumularea de cunostinte si nu pe achizitia de aptitudini sociale. Este timpul sa se puna mai mult accent pe comunicare.Privita ca proces in desfasurare, comunicarea consta in transmiterea si schimbul de informatii intre persoane, in circulatia de impresii si de comenzi, in impartasirea de stari afective, de decizii si judecati de valoare care au ca scop final obtinerea de efecte la nivelul interior al fiecarui individ.
Cu alte cuvinte, comunicarea inseamna a spune celor din jur cine esti, ce vrei, pentru ce doresti un anume lucru si care sunt mijloacele pe care le vei folosi pentru a-ti atinge scopurile.Procesele de comunicare umana sunt indispensabile in constituirea oricarui grup social. Omenirea nu ar fi putut supravietui si nici progresa daca indivizii nu ar fi comunicat intre ei.

Cei mai multi specialisti considera ca omul comunica pentru:a informa;
a convinge; a impresiona;a provoca o reactie sau o actiune;a amuza;a ne face intelesi; a ne exprima puncte de vedere; a obtine o schimbare de comportament sau de atitudine;a fi acceptati;a ne defula;a nu tacea.

Comunicarea poate fi : intrapersonala (in interiorul fiecarui individ), interpersonala, in grupuri mici(intre cei de aceeasi varsta, in clasa, in cartier) sau publica.Caracteristicile procesului de comunicare sunt: reciprocitatea, scopul comunicarii si ireversibilitatea comunicarii.

De educatia pe care am primit-o depinde enorm calitatea comunicarii noastre. Rolul limbii materne in evolutia unei natiuni si a statului este de asemenea foarte important. Limba materna influenteaza gandirea, iar vocea este prima poarta prin care stabilim o legatura.

O adevarata comunicare are la baza argumentul (motivul rational), consensul, sprijinirea pe fapte, verificarea adevarului afirmatiilor, folosirea argumentelor rationale si acceptabile, cautarea consensului, emotii (sentimente) care favorizeaza (sau ingreuneaza) comunicarea.

Importanta comunicarii in democratie este de asemenea foarte mare. Un individ trebuie sa recunoasca manipularea si abuzurile in comunicare, sa recunoasca prejudiciile si judecatile generalizate. Egalitatea in drepturi a participantilor la comunicare este o conditie esentiala pentru o comunicare democratica. Orice individ trebuie sa inteleaga ca mijlocul cel mai important pentru rezolvarea conflictelor este comunicarea.

Limbajul elevilor are ceva specific, vorbindu-se chiar despre jargonul tinerilor. In scoala ei invata sa aiba o relatie critica fata de vulgaritate.Oricine trebuie sa cunoasca cateva reguli de discutie democratica, sa stie sa participe in discutie, sa inteleaga legatura dintre principiile etice si eficacitatea comunicarii. Principii ale comunicarii: a spune un adevar, a fi sincer, concis, clar si politicos, a intelege pe interlocutor, a se pune in locul interlocutorului.

Comunicarea este mai eficace daca participantii respecta principiile comunicarii, recunosc fenomenele de manipulare si incearca sa rezolve dileme etice care se ivesc in comunicare. Apare si problema generatiilor copiilor, tinerilor, batranilor in societatea dezvoltata. Fiecare generatie are trasaturi si roluri sociale specifice.

Probleme care se pot ivi sunt: granite bine delimitate intre generatii(caracteristica societatilor dezvoltate moderne), conflictele intre generatii, egoismul generatiilor, solidaritatea si dreptatea intre generatii, intoleranta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.