Acumulatori cu Plumb

Trimis la data: 2004-04-19 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Nicolae Alex Dimensiune: 349kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Acumulatori cu plumb sunt echipamente ce transforma energia chimica în electricitate. Acumulatorii sunt un mod eficient de a face electricitatea portabilă. In plus, acumulatorii furnizează energie în scopul de a înlocui energia electrică furnizată de reteaua electrică. Pe masură ce întregul glob devine dependent de electricitate, mobilitatea bateriilor joacă un rol si mai important în viata de zi cu zi.Acumulatori cu Plumb

Acumulatori cu Plumb - ISTORIA BATERIEI

Cei mai multi istorici situeaza inventia bateriei in jurul anului 1800, atunci cand experimentele lui Alessandro Volta au generat curent electric din reacţii chimice între elemente diferite. Pila voltaica originală folosea discuri din zinc si argint si un separator poros dintr-un material nonconducator, saturat de apa sărată. Experimentele cu diferite combinaţii de metale si electroliti au continuat in următorii 60 de ani.

Johann Ritter a demonstrat pentru prima oara elementele unei baterii reincārcabile in 1802, dar totuşi acestea au rămas o curiozitate de laborator, pāna tārziu, in secolul dinamurilor acţionate cu abur capabile sa le reincarce.

Ĭn prima jumatate a sec XIX experimentele au continuat cu o varietate de combinaţii de materiale cu electrozi pozitivi/negativi si diverşi electroliţi. Abia in anul 1860 stramoşii bateriilor din zilele noastre au fost descoperiţi, respectiv George Leclanche a construit prima baterie din carbon-zinc.

Bateriile secundare datează dupa 1860, cānd Raymond Gaston Plante a inventat bateria plumb-acid. Celula acesteia se baza pe 2 placuţe subţiri separate de o folie de cauciuc. El a rulat această combinaţie si a introdus-o intr-o soluţie diluată de acid sulfuric. Iniţial capacitatea era limitată din cauza placuţei pozitive ce prezenta puţin material pentru a face reacţie.

Pe la 1881, Faure si alţii au creat baterii folosind o pastă de oxid de plumb pentru placa pozitivă, aceasta permiţind o formare mai rapidă.Din moment ce majoritatea problemelor cu bateriile plumb-acid innundate implicau scurgerea electrolitului, cele mai multe incercări au fost făcute in idea de a elimina acidul liber din baterie. Cercetătorii germani au descoperit la inceputul anilor ‘60 un gel-electrolit pentru bateria plumb-acid ceea ce a constituit o imbunătatire.

3. PLUMBUL

Plumbul este unul dintre primele metale folosite de către oameni, folosirea lui datānd din 6500 I.Ch.. Ţevi de plumb antice au fost descoperite in Egipt datānd din timpul lui Pharaohs ce a folosit plumbul in emailul obiectelor de ceramică.

Plumbul este de obicei asociat cu alte minerale- zinc, cupru, argint-, proprietaţile sale naturale precum masa, maleabilitatea, punct de topire scăzut, rezistenţa la coroziune, proprietaţi electrice si rezistenta indelungată, făcāndu-l indispensabil in industria mondială.
Plumbul are rata cea mai ridicată de reciclare dintre toate materialele industriale din lume.

Alcătuirea acumulatorului cu plumb
O carcasă din polietilenă (monobloc)
1. Placi interne pozitive si negative, realizate din plumb.
2. Separatori plăci din material poros sintetic.
3. Electrolit, o soluţie diluată din acid sulfuric si apă.
4. Borne din plumb, legătura dintre baterie si corpul ce are nevoie de energie.

Procesul de fabricare

Procesul de fabricare incepe cu producţia carcaselor (monobloc).
Vasul acumulatorului trebuie să reziste la acţiunea electrolitului (H2SO4 diluat) si se execută din sticlă, ebonită, polipropilenă (in cazul acumulatorului de autoturism). Pentru acumulatorul de 12 V (pentru autoturisme), monoblocul este imparţit in 6 diviziuni / celule.

Procesul continuă cu realizarea grătarelor de plumb, care in starea asa-numită “neformate” sunt acoperiţi cu o pasta din oxizi de plumb (de exemplu : Pb3O4 si litarga PbO) si placilor din plumb si aliaj din alte metale. Un acumulator trebuie sa aibă placi pozitive si negative pentru a transmite curent.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.