Adevarul despre Eminescu

Trimis la data: 2010-07-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.10 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Urzicea
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Chiar daca ziua de nastere a lui Eminescu se sarbatoreste pe 15 ianuarie, in realitate data aceasta este doar simbolica, cea reala fiind 20 decembrie "pe stil vechi" sau 1 ianuarie "pe stil nou". Inregistrarea nasterii s-a facut mai tarziu de catre parinti, iar ulterior a survenit reforma calendarului. Cu toate ca au trecut mai bine de 100 de ani de la lupta sa singulara si exemplara pentru fiinta neamului romanesc, adevarul despre Eminescu inca se asteapta rostit. Dincolo de atacurile tot mai virulente ale denigratorilor postmoderni, Eminescu a ramas pentru cei mai multi o enigma. Activitatea sa publicistica si politica orientata spre intregirea Romaniei este pentru cei mai multi o necunoscuta.
Putini stiu ca Eminescu a fost, in propria lui tara, victima uneia dintre cele mai josnice manevre de defaimare publica, dezinformare si intoxicare specifice serviciilor de spionaj. El a intrat in malaxorul aparatului represiv al politiei politice si a devenit o problema si o afacere de Stat. Dupa moarte, publicistica sa a fost trecuta la index, iar posteritatea sa a fost deformata si manipulata de toate regimurile politice care s-au succedat in Romania.

Dosarul Eminescu
Cea mai insemnata parte a activitatii lui Eminescu a fost dedicata gazetariei si politicii. Din 1876, devine ziarist profesionist - ocupatia sa principala pana la sfarsitul vietii. Debuteaza la Curierul de Iasi si apoi, in 1877, este redactor la Timpul, din 1880 redactor sef si redactor pe politica pana in1883. In mod brutal, in iunie 1883, munca sa este intrerupta si este internat cu forta intr-un ospiciu. Politia, sub apasarea Puterii regale, il transforma astfel pe Eminescu, la comanda Austro-Ungariei, intr-unul dintre primii detinuti politici ai statului modern roman. Oricum, este primul ziarist caruia i s-a pus calus in gura in aceasta maniera criminala.

Conservator
Eminescu isi asuma ca pe o profesiune de credinta lupta pentru Romania, amendand atat liberalii, cat si conservatorii pentru politica tradatoare de cedare in interesul marelui capital in chestiuni arzatoare ale timpului. Scria vibrant, scria cu patos, dar si cu rigoare, scria cu o forta devastatoare. Maiorescu noteaza - "Eminescu s-a facut simtit de cum a intrat in redactie prin universul de idei al culturii ce acumulase singur, prin logica si verba".

"Stapan pe limba neaosa" si cu o "neobisnuita caldura sufleteasca", Eminescu insufletea dezbaterea publica si totodata izbea necrutator "iresponsabilitatile factorilor politici, afacerismele, demagogia si logoreea paturii superpuse". Pe scurt, un ziarist de marca, o voce puternica, un spirit radical si incomod. Mihai Eminescu avea o functie publica foarte importanta ca redactor-sef al ziarului Timpul, care era organ oficial al Partidului Conservator. Maiorescu - la organizarea Partidului Conservator - a aratat clar pozitia lui Eminescu in cadrul acestei grupari: "Cei 10 capi ai lui, si al 11-lea, domnul Mihai Eminescu, redactor la ziarul Timpul.

Eminescu duce campanii de presa dedicate chestiunii Basarabiei, critica aspru Parlamentul pentru instrainarea Basarabiei, este intransigent atat fata de politica de opresiune tarista ("o adanca barbarie"), cat si fata de cea a Imperiului Austro-Ungar si, totodata, isi acuza colegii, fruntasii conservatori, ca participa la infiintarea de institutii bancare in scop de specula.

Situatia sa la ziar devine critica in 1880, mai ales dupa ce traduce in romaneste si ataca public proiectul de program al Partidului Conservator, conceput si tiparit cu viclenie de Maiorescu doar in limba germana, in care acesta pleda pentru subordonarea intereselor Romaniei si sacrificarea romanilor aflati sub puterea Imperiului Austro-Ungar. Cata vreme guvernele de la Budapesta ii oprima pe romani, ingradind accesul la scoala si Biserica, blocand cultivarea limbii materne - apropierea de Imperiu nu este posibila si nici recomandabila, avertiza jurnalistul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.