Aditivi alimentari - prezentare generala

Trimis la data: 2008-05-11 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Adrian Trasca Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, avînd sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componentă a acestor produse alimentare.

. E-urile sunt acei aditivi adăugaţi în alimente cu rol de îndulcitori, coloranţi, emulgatori, conservanţi. Mulţi dintre aceştia erau folosiţi şi înainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E“ pentru aditivii alimentari.
Numeroase organizaţii internaţionale de sănătate au tras însă serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarîndu-le toxice. Folosirea lor îndelungată sau improprie poate duce, în timp, la formarea unor afecţiuni grave care nu mai pot fi tratate.

În ţările din Europa numărul bolnavilor de cancer se află într-o continuă creştere şi se estimează ca această afecţiune va deveni în scurt timp „boala mileniului III“ împotriva căreia nu există încă premisele că se va descoperi un antidot. E-urile sunt acei aditivi adăugaţi în alimente cu rol de îndulcitori, coloranţi, emulgatori, conservanţi.

O lucrare ce aduce în prim-plan problema aditivilor alimentari nu poate fi decît binevenită în condiţiile în care în prezent “...practic nu există nici o reţetă care să nu conţină conservanţi, antioxidanţi, coloranţi, amelioratori. În plus, chiar dacă pentru fiecare aditiv alimentar este stabilită, prin legislaţia în vigoare, doza admisă pe unitate de produs şi alimentele la care poate fi folosit, complexitatea ingredientelor esenţiale şi facultative ce măreşte posibilitatea utilizării unei game mai mari a aditivilor chiar cu pericolul necunoaşterii efectului sinergetic al utilizării aditivilor alimentari în asocieri multiple.”

Mai mult decît atît, trebuie menţionat că Republica Moldova nu deţine suficiente laboratoare pentru analiza chimică. Astfel posibilitatea de detectare a practicilor incorecte ale unora dintre producători, distribuitori şi comercianţi cu privire la adaosurile de aditivi alimentari interzişi prin lege sau ne permişi într-un anumit aliment este destul de redusă. Răspunderea verificării tipului şi proporţiei de aditivi alimentari introduşi într-un aliment nu este atribuită clar unei instituţii anume, aceasta oscilând între sferele de activitate ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei , Oficiului pentru Protecţia Consumatorului sau Direcţiei Sanitar-Veterinare.

În viaţa de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atît de "fireşti", încît aproape nimeni nu mai sesizează pericolul pe care ele îl reprezintă în mod real. "aditivii alimentari" sunt definiţi drept orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, avînd sau nu o valoare nutritivă, care, adăugată intenţionat în produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea însăşi sau prin derivaţii săi, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare.

Potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mortalitatea în rîndul populaţiei globului, cauzată de consumul alimentelor îmbogăţite cu substanţe artificiale, se află pe locul al III-lea, după consumul de droguri şi medicamente şi după accidentele de circulaţie.
La această oră, este ştiut că mulţi dintre aditivii alimentari (conservanţi, emulgatori, coloranţi etc.) utilizaţi la pregătirea mezelurilor, alimentelor preambalate sau semi-preparate, sunt cancerigeni. În multitudinea de aditivi folosiţi în industria alimentară, cei mai periculoşi pentru sănătatea organismului sunt cei de sinteză, adică cei obţinuţi prin procedee chimice nenaturale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.