Aditivii

Trimis la data: 2007-02-23 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 24 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Emanuel Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Aditivii
Transformările prin care trec economia şi societatea noastră se manifestă pe multiple
planuri. O importanţă deosebită o reprezintă preocupările în legătură cu alimentul şi alimentaţia umană şi impactul direct al acestora asupra sănătăţii consumatorilor. Sunt de real interes şi de strictă actualitate, problemele legate de corectitudinea alimentaţiei, de acurateţea reţetelor şi tehnologiilor alimentare, de reprimare a tendinţelor de fraudare în domeniul alimentar. Aceste preocupări sunt în egală măsură de natură legislativă, dar şi ştiinţifică şi tehnică. În acest context, rolul contradictoriu al unor aditivi alimentari – pe de o parte lăudaţi pentru aportul lor benefic la calitatea alimentelor, pe de altă parte incriminaţi pentru neajunsurile pe care le provoacă sănătăţii consumatorilor, merită să fie aprofundat şi studiat în detaliu.

Referat despre Aditivii
Cu siguranţă că aditivii alimentari nu sunt în totalitatea lor nocivi, dar printre aceştia se găsesc câţiva care din cauza cunoştinţelor ştiinţifice reduse care să permită evaluarea lor, sau chiar prin prisma acumulării de noi date şi prin dezvoltarea tehnicilor de analiză, se dovedesc a avea un grad mai mare de nocivitate decât cel estimat iniţial.

Ne găsim din această cauză în plin proces de evaluare a substanţelor care aspiră să acceadă la calitatea de aditiv alimentar, după noi standarde şi mai ales, lucru foarte important, de reevaluare a celor care se găsesc deja în listele pozitive. La ora actuală în Uniunea Europeană se fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de
aditivi alimentari. Scopul acestor eforturi este siguranţa alimentară şi securitatea consumatorului. Preferinţa consumatorului, atunci când alege produsele alimentare pe care este dispus să le mănânce, ar trebui să se îndrepte către aditivii alimentari naturali, aceştia integrându-se mai bine în metabolismul uman, în această broşură veţi găsi la fiecare aditiv o referinţă la natura lui sintetică sau naturală.
Desigur că cei care legiferează utilizarea aditivilor alimentari trebuie să aibă în vedere „sănătatea pieţei”- aspectul economic şi tehnologic al problemei, dar mai importantă decât acesta, considerăm că este sănătatea oamenilor.

V-aţi întrebat vreodată cum ar fi viaţa dacă nu ar exista aditivi alimentari? Dacă aţi răspuns "minunată", atunci mai gândiţi-vă o dată!
Din vremurile în care aragazul din bucătărie era un foc în faţa peşterii, oamenii au căutat un mod de a conserva şi îmbunătăţi alimentele. Hrana era perisabilă, insectele o infestau, era invadată de bacterii, iar aerul râncezea grăsimile. Ceva trebuia adăugat pentru a o proteja şi, poate, pentru a o face mai bună. Romanii foloseau sulfitul pentru a dezinfecta butoaiele şi pentru a conserva vinul.Europenii secolelor 13-14 l-au îmbrăţişat pe Marco Polo pentru că le-a adus din Orient mirodeniile care le aromau alimentele. Călătorii spre Lumea Nouă sărau carnea pentru a o conserva în îndelungata lor călătorie peste Atlantic, iar mai târziu, pionierii foloseau salpetru pentru acelaşi lucru.

În zilele noastre se foloseşte nitritul, componentul activ al salpetrului. Descoperirea Americii, acest eveniment epocal, s-a petrecut ca urmare a efortului de a se găsi noi surse de aprovizionare cu anumite condimente, singurele capabile să conserve carnea consumată într-o Europă privată de comerţul cu partea sa răsăriteană, căzută sub dominaţia otomană: "cu privire la Orient, Occidentul era dornic să găsească un drum de comunicaţii. Îi era vital pentru necesităţile de mirodenii, ale căror importuri se făceau din zi în zi mai greu şi ale căror preţuri erau exagerat de mari. Europa suferea de lipsă de furaje şi era obligată să sacrifice un mare număr de vite, al căror cărnuri erau conservate în scopul de a fi consumate în timpul iernilor.

Şi pentru a fi conservate, era necesar condimentul mirodeniilor: scorţişoară, piper, ghimber, nucşoară, cuişoare...(...) Cu prăbuşirea Constantinopolelui, în anul 1453, comerţul devine dificil. La începutul sec. XVI turcii mai cuceresc Egiptul şi Siria, pentru care motiv Occidentului nu-i rămâne altă soluţie decât să caute alt drum spre mirodenii... Din anul 1470 există convingerea fermă că se poate ajunge în India pe mare. Căutarea acestui drum provoacă colonizarea arhipelagurilor atlantice, pune în mişcare procesul descoperirilor portugheze şi, în sfârşit, va duce până în America." Francisco Morales Padron, Istoria descoperirii şi cuceririi Americii, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1979.

Coloranţii fac parte din cultura omului de foarte multă vreme. Arheologii au găsit date despre folosirea culorilor în cosmetică încă din anul 5000 BC. Scrierile egiptene vechi descriu coloranţi folosiţi în medicamente, iar istoricii spun că folosirea culorilor în alimente pare să fi început în preajma anului 1500î.Hr. De-a lungul vremurilor coloranţii au provenit mai ales din substanţe găsite în natură,
precum turmericul, paprica, şofranul. Aditivii alimentari joacă un rol esenţial în furnizarea unei hrane diverse şi nutritive. Ei permit populaţiei urbane, mereu în creştere, să se bucure de o mare varietate de alimente sigure, sănătoase şi gustoase pe durata întregului an.
Toţi aditivii sunt reglementaţi cu atenţie de autorităţi naţionale şi internaţionale, care se asigură că alimentele pot fi consumate şi că sunt corect etichetate. Scopul acestei broşuri este să furnizeze informaţii utile privind aditivii alimentari, de ce sunt folosiţi, cum se reglementează folosirea lor şi, când este cazul, să descrie efectele nocive asupra sănătăţii şi condiţiile în care apar acestea.
Fără aditivi, multe din alimentele familiare nouă, pur şi simplu, nu ar exista.


De ce sunt folosiţi aditivii în alimente?
Aditivii au o mulţime de funcţii, care adesea sunt considerate de la sine înţelese. Fiindcă majoritatea oamenilor nu mai trăiesc la ţară, aditivii păstrează alimentele sigure şi plăcute pe drumul spre pieţe, care se află uneori la mii de kilometri de locul unde sunt crescute sau produse. Unii aditivi ar putea fi eliminaţi dacă am fi gata să ne producem hrana, să o culegem şi să o măcinăm, să petrecem multe ore gătind-o sau să acceptăm un risc crescut al stricării ei. Dar majoritatea oamenilor de astăzi au ajuns să depindă de beneficiile tehnologice, estetice şi de comoditatea pe care o oferă aditivii.

Aditivii sunt folosiţi pentru următoarele motive principale:
- Pentru a menţine gustul şi siguranţa alimentelor- Conservanţii întârzie alterarea cauzată de mucegai, aer, bacterii, ciuperci sau fermenţi. Antioxidanţii feresc alimentele de râncezire,
schimbarea culorii.
- Pentru a menţine consistenţa produsului- Stabilizatorii dau o textură fină şi uniformă. Antiaglomeranţii previn sedimentarea unor ingrediente. Emulsificatorii previn separarea

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.