Aditivii alimentari lista completa

Trimis la data: 2007-02-21 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: Horia Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Aditivii alimentari lista completa
Majoritatea aditivilor sunt substanţe naturale lipsite de nocivitate. Chiar şi aşa oamenii sunt îngrijoraţi, şi pe bună dreptate. Există trei mecanisme posibile, prin care o substanţă chimică poate fi periculoasă. Poate cauza alergii; consumată în cantităţi mari poate fi toxicăex. cianuri). În anumite condiţii biochimice poate cauza cancer.
Pentru cei care din orice motive doresc să evite anumiţi aditivi alimentari dăm mai jos, lista lor, cu o scurtă descriere, posibile efecte nocive, şi un calificativ privind siguranţa lor.

Referat despre Aditivii alimentari lista completa
„Natural” - însemnă că substanţa rămâne neschimbată sau este foarte puţin modificată sau îmbogăţită.

„Artificial” – înseamnă că substanţa este obţinută din una naturală cu ajutorul unor enzime sau microorganisme, sau este în întregime sintetizată pe cale chimică. Vegetarienii pot ţine seama de menţiunile „animal”, „vegetal”, „mineral”, aceste calificative indicând originea aditivului alimentar.

”Considerat inofensiv” – înseamnă că nu se cunosc efecte negative asupra sănătăţii. Cei care ştiu că au alergii, sunt asmatici sau aparţin altor grupe cu risc, trebuie să evite aceste substanţe. În această categorie au fost incluse 67 de substanţe.

”Consumul în cantităţi mari nu este recomandat” – înseamnă că de la o anumită doză în sus pot apărea efecte secundare precum diareea sau dureri de cap.

” Consumul frecvent nu este recomandat” – înseamnă că în cazul în care acest aditiv este consumat frecvent, pot apărea efecte negative asupra sănătăţii, datorate de exemplu reducerii absorbţiei substanţelor nutritive.

”Consumul nu este recomandat” – înseamnă că aceste substanţe pot periclita sănătatea. Acest lucru este specificat clar la 7 substanţe.

„Deocamdată nu este posibilă o apreciere definitivă” – înseamnă că nu s-au efectuat încă suficiente studii pentru a putea fi dat un verdict.

Lista aditivilor cu „probleme”
E 102 Tartrazină
Colorant azoic galben, artificial. Poate provoca alergii persoanelor care reacţionează alergic la aspirină acizi acetilsalicilici), sau care sunt astmatice. Efecte secundare: dificultăţi de respiraţie, eczeme şi tulburări de vedere. Considerat inofensiv. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 104 Galben de chinolină
Colorant galben artificial. Considerat inofensiv. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 110 Galben Portocaliu FCF, Galben Orange S
Colorant azoic, portocaliu artificial. Testele pe animale au constatat un procentaj mare de tumori ale rinichilor. Considerat inofensiv. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 123 Amarant
Colorant azoic roşu, artificial. Este admisă folosirea doar pentru vinuri aperitiv, băuturi spirtoase şi icre. În testarea pe animale a dus la depuneri renale de calcar . În SUA este interzis, deoarece se bănuieşte că ar produce cancer. Consumul nu este recomandat. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 127 Eritrozină
Colorant roşu, artificial. Este permisă folosirea doar pentru cireşe glasate, cireşe din cocteil. Poate să furnizeze iod şi astfel să influenţeze funcţia glandei tiroide. În testarea pe animale au apărut modificări de tip cancerigen la nivelul glandei tiroide. Persoanele cu suferinţe ale glandei tiroide trebuie să evite alimentele care conţin astfel de coloranţi. Consumul nu este recomandat. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 132 Indigotină, Carmin indigo
Colorant albastru, artificial. La administrarea concomitentă a acestui colorant cu nitrit de sodiu s-au constatat, în testarea pe animale, leziuni ale materialului genetic. Această combinaţie poate apărea în: şuncă, salam, dulciuri sau lichioruri. Considerat inofensiv. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 150c Caramel amoniacal
Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb modificat genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite. Consumul frecvent nu este recomandat.

E 150d Caramel cu sulfit de amoniu
Colorant maro, artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţii de zaharuri cu ajutorul sulfitului de amoniu. Se poate obţine şi din porumb modificat genetic. Poate conţine reziduuri toxice; în testarea pe animale s-au constatat spasme. Consumul nu este recomandat.

E 173 Aluminiu
Colorant argintiu artificial, mineral. Este permisă folosirea doar pentru dulciurile care decorează produsele de cofetărie torturi cu figurine). Aluminiul poate fi asimilat de corp. La persoanele bolnave de rinichi, consumul poate conduce la creşterea cantităţii de aluminiu din corp. Este dăunător pentru persoanele bolnave de rinichi. Considerat inofensiv.

E 174 Argint
Colorant şi conservant argintiu natural, mineral. Este permisă folosirea doar pentru glazuri, praline şi lichioruri. Se poate depune în ţesuturi şi poate duce la otrăvire. Se depune în rinichi şi se elimină lent. Consumul frecvent nu este recomandat.

E 175 Aur
Colorant auriu natural, mineral. Este permisă folosirea doar pentru praline, dulciuri, lichioruri. Poate duce modificarea numărului de celule sangvine. Consumul frecvent nu este recomandat.

E 180 Litolrubina BK
Colorant azo roşu, artificial. Este permisă folosirea doar pentru învelişul de la brânză poate fi consumat). Consumul frecvent nu este recomandat. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 210 Acid benzoic
Conservant artificial. Se găseşte şi în alimente ca substanţă naturală. Se foloseşte în produsele din peşte. Poate altera gustul produselor preambalate. Dăunează persoanelor astmatice, cu alergii sau eczeme. Considerat inofensiv. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 211 Benzoat de sodiu
Conservant artificial. Combinaţie de sodiu a acidului benzoic. Vezi E 210. Consumul frecvent nu este recomandat. În unele cazuri poate provoca alergii.

E 212 Benzoat de potasiu
Conservant artificial. Combinaţie de potasiu a acidului benzoic. Vezi E 210. Consumul frecvent nu este recomandat. În unele cazuri poate provoca alergii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.