Adjective

Trimis la data: 2013-05-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adjectivele terminate la masculin singular nearticulat in(cenusiu, argintiu) se scriu la pluralul nearticulat ii(nori cenusii), iar la pluralul articulat se scriu cu iii(cenusiii nori).Ortografia lor corespunde cu a substantivelor masculine terminate in(fiu, geangiu).La pluralul nearticulat, primul"-i" face parte din radacina cuvantului, iar al doilea este semnul pluralului. Al treilea"i" de la forma articulata este articolul hotarat . Un mijloc sigur de control pentru ortografia cu -ii este faptul ca adjectivul aflat dupa substantivul determinat nu se articuleaza enclitic niciodata.Controlul se poate face si prin despartirea in silabe: nori ce-nu-sii; ce-nu-sii-i nori.
Adjectivele feminine terminate la nominativ singular nearticulat-ie (cenusie, argintie, rosie) se scriu la pluralul nearticulat -ii(cenusii, argintii, rosii), iar la pluralul articulat pastreaza pe cei doi i inaintea articolului(cenusiile,campiile).
Adjective la cazurile dativ si genitiv.

Adjectivele feminine terminate la nominativ singular nearticulat -ie (cenusie, argintie, rosie) au la dativ si genitiv singular articulat formele cenusiei, argintiei, rosiei, ca si substantivele terminate -ie (campiei, poeziei).Pentru formele articulate de dativ si genitiv ale acestor adjective, ne conducem dupa nominativul singular nearticulat, caruia ii adaugam articolul-i.

Toate celelalte adjective feminine se pronunta si se scriu la dativ si genitiv singular articulat cu -ei sau -ii(frumoasei, marii), ca si substantivele feminine(casei, vulpii) Pentru a nu gresi, foloseste ca mijloc de control forma de nominativ plural nearticulat, la care se adauga articolul -i, adica aceelasi mijloc de control pe care l-am folosit si la ortografia substantivelor feminine.

Gradele de comparatie ale adjectivului
Adjectivul, singur sau ajutat de alte parti de vorbire(inalt, maii inalt, cel mai inalt, foarte inalt), exprima diferite grade ale insusirii sau gradele de comparatie ale adjectivului.Adjectivul are trei grade de comparatie:pozitiv;comparativ;superlativ.

Adjectivul la gradul pozitiv arata insusirea unui obiect, fara a fi comparata cu insusirea altui obiect sau cu insusirea sa in imprejurari diferite. Adjectivul la gradul pozitiv poate fi insotit sau nu de articolul cel, cea, cei, cele.
Gradul comparativ
Adjectivul la gradul comparativ poate prezenta:
a)insusirea unui obiect comparata cu aceeasi insusire a altui obiect: Oltul este mai lung decat Jiul;
b)insusirea unui obiect comparata tot cu insusirea lui, dar in imprejurari diferite: Apa raului este mai limpede la munte decat la ses. In primul exemplu, avem doi termeni ai comparatiei exprimati prin substantivele Oltul si Jiul. In al doilea exemplu, avem doua imprejurari diferite la munte si la ses.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.