Adjectivul

Trimis la data: 2013-01-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 0
Autor: Mary Marinela
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul "adjectiv" vine din fr. "adjectif"Observam ca, daca ar lipsi adjectivul ( integratorul explicativ- se-mantic), comunicarea ar fi, oarecum, ambigua. Existenta sintactica functionala a adjectivului este subordonata substantivului si se produce direct, in cadrul grupului nominal ( "paine calda") sau in cadrul grupului verbal ( "painea este calda") -in cadrul grupului verbal ocupand pozitia de nume predicativ sau de predicativ suplimentar.
Observam ca, daca ar lipsi adjectivul ( integratorul explicativ- se-mantic), comunicarea ar fi, oarecum, ambigua. Existenta sintactica functionala a adjectivului este subordonata substantivului si se produce direct, in cadrul grupului nominal ( "paine calda") sau in cadrul grupului verbal ( "painea este calda") -in cadrul grupului verbal ocupand pozitia de nume predicativ sau de predicativ suplimentar.
Fiind implicat de substantiv, adjectivul il actualizeaza prin trasa-turi semantice, individualizandu-l.2

Vorbind despre dependenta adjectivului fata de substantiv, ne referim la flexiunea adjectivului care reprezinta formal categoriile flexiunii nominale ( gen, numar, caz -impuse de acordul cu substan-tivul : "unui cos negru" - "negrul cos"). Pe langa categoriile forma-le, flexiunea adjectivului cuprinde si forme distincte in raport de determinare si, uneori, de gradele de intensitate. In cadrul grupului nominal, determinarea este exprimata o singura data -prin articularea definita a primului component al grupului nominal ( "painea calda" - "calda paine").

Calitatea exprimata prin adjectiv poate fi prezentata in mod gradat prin mijloace analitice specifice categoriei intensitatii. Cate-goria intensitatii reglementeaza comportamentul formal al unor cla-se largi de adjective ( si de adverbe); categoria intensitatii reprezin-ta, astfel, gradul in care se realizeaza proprietatile cantitative / cali-tative ale semnificatului.3Adjectivele determinative nu au categoria gramaticala a gradelor de intensitate. Numai adjectivele propriu-zise ( in care sunt incluse si participiile si gerunziile adjectivizate) au grade de intensitate.

Clase semantico-sintactice de adjective Adjectivele propriu-zise se clasifica in: calificative si categoriale. Adjectivele calificative5 exprima calitatile fizice / psihice ale obi-ectului ( lung-scurt, batran-tanar, cald-rece, mandru, dulce etc.). Adjectivele calificative permit gradarea, dar numai in masura in care sensul adjectivului o accepta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.