Administrarea schimbarii organizationale

Trimis la data: 2014-06-15
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_N
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Schimbarea este un imperativ al lumii sociale si economice iar in prezent aproape fiecare intreprindere resimte aceste presiuni. Managementul trebuie sa asigure armonizarea functionarii organizatiei cu modificarile mediului, adica sa opereze alaturi de schimbare si nu impotriva ei. Ceea ce ne intereseaza este cum poate face fata managementul acestor provocari. Instrumentele si metodele uzuale nu sunt suficiente pentru schimbarile mai ample din organizatie; nici chiar cele ale managementul de proiect nu sunt adecvate intotdeauna. Totusi, managerii si alti agenti ai schimbarii nu sunt lipsiti de mijloce de lucru; asa cum vom arata exista suficiente modele ce descriu etapele de urmat pentru realizarea unui proces de schimbare.
Astazi, turbulenta mediului extern si intern al organizatiei confera un context specific administrarii afacerilor, caracterizat printre altele prin: accentuarea incertitudinii si riscului: Datorita numarului mare de actori, este greu de prevazut care vor fi consecintele unor masuri initiate de conducerile intreprinderilor. De aceea deciziile incumba un risc mai accentuat si sunt dificil de luat.

efort sporit de analiza: Mediul turbulent este greu de inteles fara o analiza atenta si calificata. In special managerii care au un mod de gandire liniar si prefera sa vada totul in alb si negru, vor avea dificultati sa inteleaga nuantele. De aceea este necesar sa isi sporeasca abilitatea de a opera in situatii complexe si incerte.
efort sporit de negociere: Complexitatea si diversitatea pun problema gasirii metodelor celor mai adecvate de solutionare a divergentelor si conflictelor de interese din societatea moderna.

Una dintre acestea este negocierea, despre care un sociolog, Zaman, spune ca reprezinta "modus operandi" al lumii contemporane, ca urmare a nevoii de reformulare permanenta a relatiilor dintre indivizi, grupuri, organizatii, dintre individ si stat etc. Negocierea este necesara atat pentru reglarea relatiilor organizatiei cu partenerii externi dar si pentru solutionarea problemelor, adoptarea unor decizii, introducerea programelor de schimbare si convenirea unor termeni adecvati de cooperare intre partile din interiorul organizatiei.

Schimbarea organizationala reprezinta un proces de modificare, transformare sau prefacere, in forma si in continut, a unor componente sau parti ale organizatiei, ori a organizatiei in ansamblul ei. Are loc de fapt o schimbare de stare a obiectului supus schimbarii, o trecere dintr-o stare existenta (A), printr-un proces de tranzitie (C), intr-o stare viitoare (B), transformata, modificata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.