Administratia publica

Trimis la data: 2003-03-13
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.99 / 10
Downloads: 6308
Autor: G. Oty
Dimensiune: 9kb
Voturi: 373
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una din principalele caracteristici ale eficacităţii organizării interne a aparatului administrativ este apelul la profesionişti. Pentru ca noi să putem răspunde la întrebarea: „Există profesionalism în Administratia Publica din România?” trebuie mai întâi să arătăm care sunt cerinţele de bază ale profesionalismului, fiindu-ne uşor, astfel, să ne pronunţăm asupra situaţiei publice din România.
Administratia publica - Substituirea profesionalismului amatorismului marchează o transformare foarte profundă în conceperea funcţiei publice; acest fenomen semnifică faptul că exerciţiul sarcinilor administraţiei priveşte de acum agenţi specializaţi, dotaţi cu o calificare particulară şi formând, de aceea, un grup specific; totuşi, logica profesionalizării nu poate fi accentuată până la o limită extremă, funcţia publică contemporană realizând bun echilibru între imperative şi presiuni contradictorii.

Logica profesională depăşeşte cadrul strict al administraţiei; nevoia de cunoştinţe specializate se face simţită în toate domeniile vieţii sociale care fuseseră mai puţin sensibilizate anterior.

Profesionalizarea semnifică faptul că exercitarea funcţiilor administrative a devenit o meserie care presupune, necesită, existenţa unei cunoaşteri specializate şi produce o puternică solidaritate corporativă. Introducerea acestui concept în cadrul aparatului administrativ presupune realizarea câtorva cerinţe specifice: permanenţa, statutul, competenţa, spiritul de corp, limitele profesionalizării.

1. Permanenţa
Profesionalizarea implică, în primul rând, faptul că funcţia publică trebuie să fie considerată ca fiind o meserie veritabilă, adică o activitate permanentă şi stabilă, posibil de exercitat în mod durabil, la adăpost de constrângeri politice: nu doar că profesionalizarea este antinomică cu toate procesele de tip electiv dar ea presupune si stabilirea de garanţii faţă de deţinătorii puterii politice. Stabilitatea în cadrul funcţiei publice semnifică cvasi-abandonul procedeului electiv în alegerea funcţionarilor şi, în mod special, dotarea acestora, în toate ţările democratice, deci şi în România, cu garanţii contra arbitrariului politic.

2. Statutul
Corelativ, funcţionarii au fost acoperiţi printr-un ansamblu de reguli ce le definesc drepturile, obligaţiile, condiţiile de angajare, de remunerare şi sancţiunile la care pot fi supuşi. Fie că au fost codificate printr-un statut general, fie că rezultă din texte dispersate de jurisprudenţă sau tradiţie, aceste reguli au o dimensiune protectivă: existenţa unor norme impersonale pune funcţionarii la adăpost de arbitrariul autorităţilor politice sau al superiorului ierarhic şi asigură independenţa lor profesională.

În această problemă apar anumite diferenţe în funcţie de tipul de logică profesională ce domină diferitele structuri administrative. Aici amintim sistemul carierei ce accentuează logica permanenţei şi dă funcţionarului posibilitatea de a-şi petrece întreaga viaţă profesională în administraţie şi sistemul angajării ce pune accentul în mod esenţial pe calificare şi nu pe permanenţă, sistem ce se aplică şi în România.

3. Competenţa
Competenţa este justificarea profundă şi, sincer spus, unică a profesionalizării: dacă funcţia publică trebuie considerată o meserie, excluzând diletantismul, înseamnă că realizarea scopurilor administrative nu se improvizează. Amatorismul, acceptabil atunci când Administratia Publica este investită cu misiuni relativ simple, nu mai este posibil atunci când ea trebuie să facă faţă unor probleme tot mai complexe care presupun o eficacitate crescândă. Nu este, deci, surprinzător că dezvoltarea responsabilităţilor administrative este acompaniată de o rigoare tot mai mare în procedurile de selecţie şi în metodele de formare a funcţionarilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.