Administratia publica

Trimis la data: 2006-05-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 5267
Autor: Narcisa-Valentina
Dimensiune: 6kb
Voturi: 305
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Administratia publica - administratia inseamna a sluji pe cineva. Putem spune ca administratia este servitoarea comunitatii, se afla in serviciul ei.
Administratia publica - Necesitatea administratiei pleaca de la complexitatea vietii sociale. Societatea cunoaste un complex de nevoi care se diversifica.
administratia presupune si cuprinde imperativele :
-a prevedea
-a studia
-a organiza
-a controla
-a decide
-a sanctiona.

Notiunea de administratie se poate defini tinand cont de mai multe criterii :
1.ca structura inseamna modul de organizare;
2.ca activitate = mod de manifestare in viata sociala;
3.ca institutie = activitate si organizare.
Orice actiune de natura administrativa presupune un fapt administrativ; el este rezultatul intamplarilor din viata sociala.

administratia publica
Trasaturile faptului administrativ sunt urmatoarele :
•faptul administrativ este un fapt social  nu poate exista decat in cadrul unei colectivitati sociale, organizate si el apare ca fiind necesar pentru organizarea respectivei colectivitati;
•faptul administrativ reprezinta actiunea unor oameni in raport cu alti oameni in cadrul unei colectivitati sociale organizate in vederea atingerii unui anumit scop care justifica si determina organizarea colectivitatii sociale date;
•faptul administrativ statal are intotdeauna de realizat un scop politic, spre deosebire de cel nestatal care are de realizat un scop particular. Exista deosebiri intre faptul administrativ statal si cel nestatal sub aspectul folosirii mijloacelor de realizare :

-faptul administrativ statal se poate realiza si prin folosirea fortei coercitive a statului
-faptul administrativ nestatal nu se poate realiza prin folosirea unei astfel de forte.
•faptul administrativ este o actiune subordonata  administratia statala sau nestatala este totdeauna subordonata unor foruri care se situeaza in afara sistemului administratiei si care formuleaza valori politice pe care administratia trebuie sa le realizeze.

administratia publica
Faptul administrativ se situeaza intre valoarea politica pe care trebuie sa o realizeze si infaptuirea materiala a acestor valori. Activitatea administrativa nu poate fi un scop in sine, ci un mijloc de realizare a unui scop pe care si-l propune o colectivitate sociala data, luata in discutie.

Faptul administrativ presupune in mod necesar organizarea, ideea de organizare fiind fundamentala pentru orice gen de administrare. Aceasta organizare in desfasurarea administratiei se concretizeaza intr-o imbinare a mijloacelor materiale, umane si financiare necesare realizarii scopurilor pe care le are administratia publica. Acest caracter al faptului administrativ scoate in evidenta legatura dintre acest fapt si diviziunea sociala a muncii.

Faptul administrativ statal se defineste ca acel fapt social subordonat unor valori politice stabilite de organe care se situeaza in afara perimerului sistemului administratiei si care sunt superioare acesteia, fapt care consta in organizarea mijloacelor de realizare a acelor valori folosindu-se autoritatea statului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.