Administratia publica centrala

Trimis la data: 2014-06-09
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 112
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Alexandru_B
Dimensiune: 132kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca ordine, este alcatuita din valori si norme, iar ca si colectivitate, ofera o conceptie anume despre calitatea de membru, prin care se disting indivizii care-i apartin sau nu.
Alcatuita dintr-un sistem normativ de ordine, din stratus-uri, drepturi si obligatii apartinand membrilor, pentru a putea supravietui si dezvolta, comunitatea umana trebuie sa mentina integritatea unei orientari culturale intelese si respectate de catre membrii sai, ca baza pentru identitatea sociala.
"Realizarea unei ordini normative solicita existenta unui conformism, cu asteptari comportamentale stabilite prin norme si valori, dar si a unui mecanism de constrangere, legat de necesitatea interpretarii autoritare a obligatiilor institutionalizate"[ 84 P.74 ].
Asa cum am aratat insa, Constitutia foloseste termenii de "autoritate publica" (anexa nr.1 ) si de "administratie publica". Deci, practic, legislatia actuala foloseste notiunea de administratie publica in dublu sens si anume: de activitate; de sistem de organe care realizeaza activitatea de executare a legilor.

Notiunea de administratie publica este mai restransa decat aceea de administratie pentru ca aceasta din urma inglobeaza si administratia particulara. Diferenta dintre administratia particulara si cea publica se face in primul rand dupa interesul care se urmareste, dupa criteriul de constituire si, nu in ultimul rand, al oamenilor care organizeaza administratia. Totodata, administratia publica nu se confunda nici cu notiunea de activitate a statului si nici cu aceea de administratie de stat.

In literatura de specialitate [97, p.31 - 32; 78, p. 14] s-a subliniat ca notiunea de administratie publica este mai larga decat notiunea de administratie de stat pentru ca o cuprinde pe aceasta, dar include si administratia locala care priveste direct anumite desmembraminte ale statului cum sunt comunele, orasele si judetele, precum si organizatii de stat distincte, ca regiile autonome, institutiile social - culturale, etc. De asemenea, notiunea de administratie publica nu se confunda cu cea de putere executiva.

Este adevarat ca organele puterii executive care cuprind Guvernul si ministerele realizeaza o administratie publica, iar administratia publica, asa cum am precizat, mai este realizata si de organe ale administratiei locale precum si de diferite institutii sau unitati economice de stat ce nu sunt organe ale puterii executive.
Termenul de administratie publica nu este similar nici cu cel de autoritate administrativa, deoarece notiunea din urma o include pe cea dintai cuprinzand in

afara perimetrului de organizare a sistemului administratiei publice si pe acela al puterii judecatoresti si chiar al unor organizatii nestatale, atunci cand acestea organizeaza executarea legii si executa concret legea [107, p.34 - 41].In ceea ce priveste continutul administratiei publice acesta este dat de doua categorii de activitati: activitatea executiva cu caracter de dispozitie; activitatea executiva cu caracter de prestatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.