Administratia publica si separatia puterilor in stat

Trimis la data: 2014-06-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Greta_V
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
JOHN LOCKE,filozof englez(1632-1704),care a conceput pentru prima data principiul SEPARATIEI PUTERILOR IN STAT,in cartea sa "Eseu asupra guvernarii civile),unde a impartit puterile statului in : legiuitoare,executiva si federativa.
In concptia sa ,putrea judecatoreasca era cuprinsa in cea legiuitoare,iar cea federativa era cea de reprezentare a statului in relatiile cu alte state.
Adevaratul intemeietor al principiului separatiei puterilor in stat a fost Montesquieu(1689 - 1755),care ,in lucrarea sa "Spiritul legilor",aparuta in 1748,imparte atributiile suveranitatii statului in trei puteri : legilativa,executiva si judecatoreasca.
Acest principiu al lui Montesquiei a fost pentru prima data consacrat in Constitutia americana in 1787,apoi de Constitutia franceza din 1791,dupa care,,in toate constitutiile statelor democrate,inclusiv in Romania In Principatele Romane ,principiul separatiei puterilor in stat a fost inscris,pentru prima data,in Proiectul de Constitutie elaborat in anul 1822 de catre Partidul Carvunarilor din Moldova,aceasta fiind prima constitutie romaneasca.

Constitutiile din 1866 si din 1923 consacrau ,in Titlul III "Despre puterile statului",principiul separatiei puterilor in stat,in sensul ca puterea legislativa se exercita de catre domn(rege) si reprezentanta nationala - Senatul si Adunarea Deputatilor,puterea executiva era exercitata de catre domn si ministri(1866) si de catre Guvern in numele regelui(1923),iar puterea judecatoreasca se exercita de catre organele ei.

Aceleasi reguli au fost mentinute si in Constitutia din din 1938.Pe timpul dictaturii antonesciene,6 septembrie 1940 - 23 august 1944,Constitutia a fost suspendata.
Prima Constitutie adoptata dupa cel de-al dolea razboi mondial a fost cea din 1948,in care,aparent,erau mentinute cele trei puteri si prinipiul separatiei puterilor in stat.
Prin Constitutiile din septembrie 1952 si august 1965 s-a consacrat principiul unicitatii puterii in stat,care se exercita prin patru activitati fundamentale ale statului si carora le corespundeau patru categorii de organe:

Etimologia cuvantului administratie vine diin limba latina si este format din cuvantul ad= la,catre si cuvantul minister = servitor,supus mai mic Administratie = serviciul celui mai mic,a celui supus,activitate subordonata,sub comanda
Doctrina occidentala postbelica,mai ales in Franta dupa 1958,aduce schimbari de optica cu privire la conceptul funciar al separatiei puterilor si in modul de intelegere a administratiei publice.Astfel,se redefinesc relatiile dintre legislativ si executiv,sau intre executiv si administartie,precum si elementele fundamentale de referinta,respectiv,serviciul public si interesul public.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.