Administratie Publica - licenta

Trimis la data: 2003-06-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 69
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 18
Autor: Vera Tudor
Dimensiune: 92kb
Voturi: 328
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dreptul în general se grupează pe ramuri distincte în funcţie de obiectul de reglementare. Studiul administratiei publice ca si dreptul administrativ de altfel ocupă ocupă un loc primordial în studiul dreptului. Întelegerea şi cunoaşterea ştiinţifică a oricărei materii este înlesnită de identificarea noţiunilor de bază, prin acesta putându-se descoperi esenţa fenomenului cercetat.
Având în vedere importanţa deosebită pe care o ridică fenomenul administrativ ăn ţara noastră, în urma evenimentelor din 1989, am găsit necesară abordarea temei de faţă, ‘Procedura contenciosului administrativ conform Legii nr. 29 din 7.11.1990’, pornind de la actualitatea sa şi de la faptul că actuala Constituţie a României (aprobată la 21.11.1991) prevede prin drepturile şi libertaţile fundamentale ale cetăţenilor şi ‘dreptul persoanei vătămate de o autoritate administrativă’.

Astfel articolul 48 din Constituţie statuează: ’Persoana vătămată într-un drept al său de o autoritate publică printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins, anularea actului şi repararea pagubei. Condiţiile şi limitele exercitării acestui drept se stbilesc prin lege organică.’

Această lege organică la care se referă textul constituţiei este însăşi Legea contenciosului administrative nr.29 din 7 noiembrie 1990, modificările intervenite prin Legea nr. 59/23.07.1993 pentru modificarea codului familiei, a Legii contenciosului administrativ nr.29/1990 şi a Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de conturi (M.Of. n. 177/26.07.1993).

De aici rezultă şi importanţa pe care a dat-o legiuitorul acestei instituţii juridice, prin consacrarea acetui drept al cetăţenilor şi în legea fundamentală a ţării, care este Constituţia României.
Contenciosul administrative roman ale rădăcinilor adânc înfipte în istoria ţării noastre, el apărân la 1864, cănd Legea din 11 februarie se înfiinţează Consiliul de Stat ca organ consultative pe lângă Guvern, ceea ce dovedeşte că înaintaşii noştri au acordat o atenţie deosebită acestei instituţii juridice.

Pentru realizarea acestei lucrări mi-am propus o sinteză, înglobând puncte de vedere ale juriştilor mai ales, prevederei legale cuprinse în acte normave apărute în decursul timpului, semnalarea acestor aspecte contemporane legate de această instituţie juridică, având ca obiectiv o corectă interpretare şi înţelegere a contenciosului administrativ, în vedrea reinstaurării unei democraţii stabile în ţara noastră.

În raport cu obiectivul propus propus prin tratarea acestei teme, am strecurat desfăşurarea analizei pe trei capitole şi anume:

1.Contenciosul administrativ- noţiunea şi rolul acestei instituţii în apărarea drepturilor fundamentale ale omului şi cetăţeanului;
2.Părţile litigiului, obiectul acţiunii şi instnţele administrative şi

3.Procedura contenciosului administrativ.
Astfel, în primul capitol am urmărit aspectele legate de evoluţia istorică a contenciosului administrative în România şi categorii dde contencios administrativ.

Pentru a putea reda correct tema de bază a acestei lucrări şi anume ‘procedura contenciosului administrativ’, tratată în capitolul III, structurată în trei secţiuni, cuprinzănd: răspunderea în contenciosul administrativ, căile de atac împotriva sentinţelor pronunţate de instanţele de contencios administrativ şi respectiv executarea hotărârilor pronunţate de instanţele de contencios administrativ, am considerat necesar şi important mai întâi introducerea unui capitol separa, capitolul II, referitor la caracterul contenciosului administrativ, părţile în litigiu de contencios administrativ, obiectul acţiunii de contencios administrativ, instanţele de contencios administrativ, actele administrative exceptate de la controlul judecătoresc, actele administrative exceptate de controlul judecătoresc, precum şi rolul actelor pregătitoare şi operaţiunilor tehnico-materiale în lumina contenciosului administrativ, toate reglementate de Legea nr.29/1990, modificată prin Legea 59/1993.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.