Adolescenta

Trimis la data: 2005-02-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 30
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 15
Autor: Valentin Pavel
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1046
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane deoarece este consecinta celei dinainte si o pregateste pe cea care urmeaza. Adolescenta ocupa totusi, un loc important, caci este varsta marilor prefaceri, a marilor efervescente, varsta la care se plamadeste omul de maine. este, in plus, varsta marilor intrebari, a viselor indraznete, a zborului avantat, cu aripi largi deschise, spre inaltimi, spre viitor. Socotita, metaforic, cand “varsta ingrata”, cand “varsta de aur”, adolescenta ramane, de fapt, ceea ce J.J. Rouseau numea, pe buna dreptate, “a doua nastere”.
Adolescenta ocupa totusi, un loc important, caci este varsta marilor prefaceri, a marilor efervescente, varsta la care se plamadeste omul de maine. este, in plus, varsta marilor intrebari, a viselor indraznete, a zborului avantat, cu aripi largi deschise, spre inaltimi, spre viitor. Socotita, metaforic, cand “varsta ingrata”, cand “varsta de aur”, adolescenta ramane, de fapt, ceea ce J.J. Rouseau numea, pe buna dreptate, “a doua nastere”.

Despre adolescenta s-a scris mult, mai mult decat despre oricare etapa a dezvoltarii personalitatii umane, adolescenta constituind, pe plan mondial, obiectul unor lungi si strauitoare preocupari atat din partea psihologilor, cat si a pedagogilor, sociologilor, fiziologilor, medicilor si psihiatrilor.

Aparent s-ar putea crede ca diversitatea specialistilor, care si-au orientat preocuparile catre adolescenta, nu reprezinta altceva decat o forma concreta de manifestare a ceea ce, in mod frecvent, numim astazi, “caracter interdisciplinar al lumii contemporane”. In realitate, insa, noi apreciem ca orientarea specialistilor din numeroase si variate domenii de activitate catre problematica adolescentei reflecta, in primul rand, complexitatea ei.

Cu toata aceasta concentrare de forte, cu toate rezultatele bune obtinute in elucidarea unor vechi controverse, in domeniul adolescentei, raman inca numeroase probleme de rezolvat. Fara a fi total de acord cu continutul afirmatiei Biancai Zazzo, care sustine ca “drama adolescentei subzista”, vom recunoaste , totusi, ca fiind demn de retinut, spiritul acesteia: adolescenta ramane o problema controversata.

Caracterul controversat decurge, fara indoiala, din natura complexa a problemei adolescentului, darnu numai de aici. Se pare ca pozitiile de pe care au fost privite si analizate multiplele probleme ale adolescentei, precum si optica fiecarui dintre specialistii care au abordat un aspect sau altul al acesteia, au condus la mentinerea caracterului controversat.

Se afirma, de exemplu, ca pshihologia a prezentat, mult timp, o imagine foarte particulara a adolescentului si anume pe aceea a tanarului intelectual, preocupat mai mult de visuri decat de realitati, de discutii teoretice, decat de consideratii materiale.

In literatura de specialitate si-a facut simtita prezenta si teza ca la caracterul contradictoriu al problema adolescentei si-a adus o anumita contributie si “literatura romantica” prin aceea ca a facut crizei psihologice a adolescentei, o descriere sentimentala, de cele mai multe ori exagerata si, uneori, dramatizata pana la exces. Desi i s-au sesizat limitele unei asemenea “conceptii literare”, ea a fost, totusi, “tolerata” nu numai pentru ca era “placuta”, ci si pentru ca permitea usoare constructii “romantate”.

La randul lor, unii hebelogi au abordat problematica adolescentei de pe anumite pozitii filozofice. Imprumutand de la fondatorii existentianismului teza ca angoasa este elementul fundamental al sufletului uma, acestora nu le-a fost greu sa deduca de aici “tonalitetatea de anxietate a adolescentei, facand din ea nota dominanta a lumii spirituale a acesteia.

Abordand acelasi aspect, de pe pozitii fiziologice si psihiatrice insa, alti hebelogi au ajuns la concluzia ca “nesiguranta” si “insatisfactia” sunt fenomene absolut personale, derivand nu din “natura sufletului uman”, ci din conditiile mediului, din viata particulara a fiecarui subiect. Mai mult decat atat, aceasta senzatie de “nenorocire” personala, se alimenteaza din radacinile afective ale personalitatii si, adesea dispare, in mod treptat odata cu dezvoltarea progresiva a inteligentei.

Controversele-impinse, adesea, pana la adevarate confuzii-au fost create si de succesiunea in timp a unor conceptii mai cuprinzatoare asupra adolescentei, conceptii cu un continut diametral opus. Astfel, intre cele doua razboaie mondiale, in hebelogie isi gaseste un loc tot mai larg teza ca tendinta de marginalitate-contestatie protestatare dominant negativa fata de lumea adulta-este un atribut al adolescentei, indiferent ca aceasta teza ia forma “Sturm und Drang”-ului scolii hebelogice germane, sau pe cea a “nevoi de evaziune”, apartinand scolii hebelogice franceze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.