Adolescenta in operele marilor scriitori

Trimis la data: 2005-01-18 Materia: Romana Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 8230
Autor: Dicu Avramescu Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Un cuvânt folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta. Cuvântul adolescenta vine din cuvântul latinesc “adolescere”, care înseamna a creste. Când oamenii folosesc cuvântul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile gânduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti. Desi cuvintele adolescenta si pubertate au întelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie — când un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult înca.

Un cuvânt folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta . Cuvântul adolescenta vine din cuvântul latinesc “adolescere”, care înseamna a creste. Când oamenii folosesc cuvântul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile gânduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti. Desi cuvintele adolescenta si pubertate au întelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie — când un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult înca.

Este cuprinsa, în general, între 14 si 18 ani, având multiple aspecte particulare de la individ la individ. Adolescenta e acea perioada fantastica din viata unui om, în care totul e posibil,în care stelele îti stau în palma, iar lumea asteapta sa fie cucerita de catre tine, adolescentul cu sufletul deschis si mintea limpede. Acum, interesul pentru activitatile intelectuale este inlocuit de interesul de viata. Astfel , scoala si familia devin o rutina . Parintii, vazandu-le situatia scolara , ii cearta , le fac reprosuri , dar majoritatea tinerilor se fac ca asculta si tac ostentativ . In discutiile dintre adolescenti, parintii incep sa fie considerati ca ridicoli, incapabili sa-i inteleaga . Dependenta materiala a tinerilor fata de parinti incepe sa devina motiv de discutie si o preocupare constanta. Asta pentru caeste perioada de formare a unei identitati , presarata de dorinta de independenta ce duce la indepartarea de parinti .

Fiecare a simtit acel fior de teama, când si-a dat seama ca în trupul lui, aproape de copil, au aparut semnele schimbarii. Adolescentul regreta lipsa de griji a copilariei, dar se bucura ca va avea un cuvânt de spus, ca va avea responsabilitati,regreta simplitatea si sinceritatea relatiilor de prietenie dintre copii, dar se bucura de profunzimea noilor relatii care se vor crea. In literature romana si universala, Adolescenta apare adesea, cu toate trairile si schimbarile specifice. Astfel vom aminti:

Unul dintre cei mai iubiti adolescenti prezentati în literatura româna, este Ionut Jder, din romanul lui Mihail Sadoveanu : "Fratii Jderi". "Desi nu era frumos, ca avea nasul cam mare, ca si tatal sau Jderul cel batrân, îl placeau toti. Chipul sau era atragator, un baietandru subtiratic, strain si orfan, un pui vrednic de parintele sau. Muierile au bagat de seama ca-i stângaci. Surprins în schimbarile vietii, era fara liniste, îi placeau toate zburdalniciunile.

În romanul "Cismigiu & Comp.", de Grigore Bajenaru, e prezentata adolescenta autorului. Acesta, elev la liceul Gh.Lazar, ne face cunostinta cu atmosfera de acolo, cu relatiile dintre elevi si profesori, cu frumusetea acelei perioade interbelice. Este o carte despre, cu si pentru adolescenti. Shakespeare in "Romeo si Julieta", a adus cel mai frumos omagiu acestei vârste, surprinzându-i esenta : iubirea. El a facut din cei doi eroi simbolul iubirii adolescentine dusa pâna la sacrificiul suprem.

Pentru aceasta tema, Adolescenta, am putea folosi nestingheriti si :
- M. Eminescu – “Fiind baiet paduri cutreieram”,
-Ionel Teodoreanu – “La Medeleni”;
- Mircea Eliade – “romanul adolescentului miop” sau
- o povestire de Radu Cosasu din ciclul “Supravietuiri”,
- Sallinger – “De veghe în lanul de secara” ori
- un text despre psihologia adolescentei,
- un fragment de jurnal intim (de exemplu din opera lui Titu Maiorescu etc),
- Mircea Eliade - “Memorii”,
- Simone de Beauvoir – “Aventurile unei fete cuminti” etc.


In “romanul adolescentului miop” ne intampina un tinar licean care-si propune sa scrie o cronica a adolescentei cum nu s-a mai scris. Lasindu-se purtat de meandrele cotidianului, imbatat de puterea pe care i-o confera transcrierea imediata a acestora, Eliade face intr-adevar un portret autentic al adolescentei, alcatuit din jocul prieteniilor si al iubirilor, din framintarile si aspiratiile caracteristice virstei, din urmarirea incordata a fagaduielilor viitorului, din privirea necrutatoare aruncata lumii adultilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.