Adolescenta reflectata in doua opere literare

Trimis la data: 2013-09-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inteleasa ca varsta a maximelor aspiratii si a formarii, adolescenta s-a definit ca tema literara din cele mai vechi timpuri si ca urmare a necontenitelor incercari ale fiintei umane de a se lamuri cu sine si cu lumea. Inca de la inceputul mileniului al III-lea i.Hr., Epopeea lui Ghilgames, cel mai vechi text sumero-babilonian, ofera modelul unor eroi care descopera in trecerea de la adolescenta la maturitate, eterne valori umane: prietenia, devotamentul, speranta.
Literatura populara ofera modele fantastice ale formarii prin cautarea unui ideal semnificat de cunoasterea de sine. Tinerete fara batranete si viatfara de moarte reprezinta povestea moralizatoare a celui care, dobandind experiente inedite, constientizeaza dramatismul conditiei umane, ca succesiune de varste ori ca succesiune de etape existentiale. Raportata la individ, adolescenta genereaza o intreaga literatura in care stau alaturi poezia, romanul si scrierea confesiva.

Ionel Teodoreanu surprinde in La Medeleni varsta-metafora, legata de spatiile sufletesti ale dezvoltarii.Articulandu-se pe imaginea individului in formare, romanul Fratii Jderi urmareste eroul in proiectii epopeice, conditionandu-l social si mitic. Acelasi specific il identificam in Amintiri din copilarie, cu deosebirea ca dimensiunea eroica este substituita aici de modelul idilic al unei lumi in petrecere, in care satul real se transfigureaza in spatiu ideal.

Simtita prin traire directa, adolescenta devine imagine de jurnal, confesiune autentica, precum in Jurnalul de copilarie si adolescenta a lui Geo Bogza, sau confesiune dedublata in intentia unei masti exemplare, ca in jurnalul lui Titu Maiorescu. Dincolo de individ, adolescenta se raporteaza la planurile sociale care au modelat-o de-a lungul timpului.

Mereu actuala, tema adolescentei ramane un punct de interes pentru scriitorii contemporani, care o relationeaza cu dramele existentiale ale eroilor contemporani, asa cum se intampla cu personajele lui Mircea Cartarescu din Travesti. Doua opere literare in care este reflectata tema adolescentei sunt Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade si Juventus - Despre mine as fi vrut sa scriu despre tine de Simona Popescu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.