Adolescentul de azi

Trimis la data: 2010-03-21
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 9
Autor: Amalia Strut
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adolescenta a fost considerata varsta de aur, a marilor realizari, varsta marilor elanuri, integrarii sociale, varsta participarii la progresul social dar si ingrata, a crizelor, anxietatii, nesigurantei, insatisfactiei, contestatiei, marginalitatii, subculturii, varsta dramei, cu tot ce are ea ca stralucire, dar si artificiu etc.Adolescentul este copilul-adult ce cauta senzatii si emotii puternice. El incearca sa depaseasca limitele pe care adultii le impun, adeseori tocmai din dorinta de a nu se supune lor, caci ideea e sa traiesti cat mai diferit si mai presus de ceilalti.
Pe fondul unor astfel de probleme parintii inceteaza sa mai fie modelele ideale din copilarie. Afectivitatea copiilor lor este acumulata astfel pentru prieteni, care sunt adesea alesi intamplator. Relatiile cu acestia sunt intense si profunde. Simpatia si admiratia capata forme si trasaturi asemanatoarea cu ale dragostei, sentiment foarte stimulator pentru adolescenti, caci el presupune daruire, apropiere si impartasire a dorintelor, visurilor. Prietenii adevarati sunt conditia necesara "implinirii" unui adolescent. Scopul lor e sa-si impartaseasca unul altuia experientele si sa gaseasca un echilibru permanent in cel in care are incredere si speranta ca va gasi raspunsul la intrebarile ce-l framanta.

Adolescenta este perioada cand adolescentul se vede nevoit sa faca fata cerintelor societatii, dar se poate vedea uneori neputincios in fata unor astfel de cerinte. De asemenea apar contradictii si intre ceea ce asteapta el de la viata si ce i se ofera in schimb. Nevoile adolescentului sunt pe de o parte generate de trebuintele pe care le resimte din noua perspectiva in care se afla, dar sunt si alte nevoi care au evoluat din perioadele anterioare si au capatat o noua forma datorita noii situatii in care se afla individul. Nevoile adolescentului capata o serie de forme precum: nevoia de creatie cu valoare sociala, apare reciprocitatea afectiva, nevoia de a impartasi sentimentele, nevoia de prietenii elective.

Conditia sociala pare sa ii intereseze pe multi tineri. Multe fete isi cauta un partener cu bani, care sa le asigure un viitor fara ca ele sa fie nevoite sa lucreze. Daca tot mai multi tineri prefera sa isi asigure un viitor prin orice altceva dar nu munca, tara in care acestia traiesc va avea numai de suferit pe viitor.

Toate aceste aspecte ale partii materiale a tineretului interactioneaza cu componenta spirituala a sa. Este clar ca moralitatea este influentata de conditia sociala si de concepta tinerilor despre lumea materiala. Se poate usor constata ca in randul tot mai multor tineri moralitatea este la un nivel foarte scazut.

La aceasta situatie s-a ajuns datorita mass-mediei, filmelor si datorita starii sociale a multor tineri: unii obisnuiti cu banii inca de mici, altii saraci dar dornici sa iasa din aceasta stare prin orice mijloace.Credinta si-a pierdut aproape orice mai insemna pentru tineret. Cati tineri de la orase mai merg la Biserica macar de marile sarbatori? Muzica promoveaza in general "liber-cugetatorii" si este "la moda" sa faci cum a facut orice membru al unei formatii indiferent de moralitatea sa.

Prima dragoste Multi parinti au cam aceeasi reactie cand copiii lor ajung la varsta adolescentei si simt primii fiori ai dragostei, pasesc in primele relatii: sunt speriati, in loc sa se apropie de copii, se indeparteaza tot mai mult de acestia. Este un lucru stupid din partea parintilor de a interzice copilului sa iubeasca.Doar e la varsta adolescentei e un lucru firesc .In general adolescentul isi gaseste sprijinul in persoana iubita de multe ori aceasta devine confidentul perfect.Pasiunile adolescentului:Tinerii din ziua de azi au preocupari din ce in ce mai variate.Unii dintre ei practica un sport :fotbal,tennis,atletism.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.