Adolescentul si societatea

Trimis la data: 2003-02-21
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 14214
Autor: Tudorrin
Dimensiune: 5kb
Voturi: 1013
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omul a fost creat pentru a convietui într-o comunitate, alãturi de alti oameni si în acest scop el este indiscutabil legat si afectat de relatiile ce se stabilesc între cei deopotrivã cu el. Socieatea în care acesta îsi desfãsoarã activitatea îi oferã sau mai bine zis trebuie sã-i ofere cadrul propice de manifestare a personalitãtii cît si aprecierea muncii pe care o face, bineînteles, într-un scop benefic. Lumea în care trãim este importantã nu numai în ideea cã este spatiul în care vietuim, ea trebuie sã exprime dorinta noastrã de a progresa si de a urca pe scara umanitãtii. Cei ce vor asigura mai departe continuitatea efortului si a gîndirii umane sunt adolescenti de azi, oamenii de mâine.
Adolescentul este copilul-adult ce cautã senzatii si emotii puternice. El încearcã sã depãseascã limitele pe care adulti le impun, adeseori tocmai din dorinta de a nu se supune lor, cãci ideea e sã trãiesti cât mai diferit si mai presus de ceilalti. Experienta propie este dovada ceea mai puternicã si mai convingãtoare, care tine loc de întrebãrile fãrã rãspuns la care adulti, în general, nu se sinchisesc sã caute solutii. Tânãrul adolescent simte însã si dorinta de-a se retrage în sine ca la semnalul unei voci interioare mai presus de vointã. Aceste momente sunt mai intense decãt escapadele dese din cotidian.

Ele presupun lupta între diferitele emotii ce-l încearcã, momemte de rãscruce în conturarea modului de a gãndi si de a actiona. Relatiile cu cei din jurul sãu sunt în mare parte rezultate ale educatiei însusite în copilãrie si nu depind foarte mult, asa cum se crede, de calitatea de adolescent. Este drept cã tineri sunt impulsivi si usor influentabili, dar valoarea lor constã în puterea de a diferentia binele de rãu si de a se corecta atunci cãnd au gresit; acest lucru este posibil doar în contextul unei bune educatii morale insuflate de familie.

Pãrinti se dovedesc de multe ori a fi fãrã rãbdare si refuzã sã-i asculte si ce-i mai important sã-i înteleagã. Frica de a comunica cu cei cãrora le datoreazã viata poate fi în egalã mãsurã atribuitã si tinerilor. La prima confruntare de opinii legãturile cu familia tind sã se rãceascã si se distanteazã, ca mai târziu sã dea frîu liber unor emotii si dorinte fatã de niste oameni mai mult sau mai putin interesati sã valorifice frustrarea lor. Pe fondul unor astfel de probleme pãrintii înceteazã sã mai fie modelele ideale din copilãrie. Afectivitatea copiilor lor este acumulatã astfel pentru prieteni, care sunt adesea alesi întâmplãtor. Relatiile cu acestia sunt intense si profunde. Simpatia si admiratia capãtã forme si trãsãturi asemãnãtoarea cu ale dragostei, sentiment foarte stimulator pentru adolescenti, cãci el presupune dãruire, apropiere si împãrtãsire a dorintelor, visurilor. Prietenii adevãrati sunt conditia necesarã “împlinirii” unui adolescent.

Scopul lor e sã-si împãrtãseascã unul altuia experientele si sã gãseascã un echilibru permanent în cel în care are încredere si speranta cã va gãsi rãspunsul la întrebãrile ce-l frãmântã. Ideea e sã gãsesti completarea lipsurilor pe care le ai si nici de cum imitare; în acest caz nu se mai poate vorbi despre prietenie ci despre un sentiment de inferioritate. Uneori “edificiul” este mult prea fragil si se destramã vizibil sub influenta invidiei si a trãdãrii sau doar pentru cã prietenul respectiv “nu mai prezintã interes”. Însã existã si un alt gen de prieteni a cãror influentã te marcheazã negativ. Naivitatea, poate chiar dorinta de-a pãrea altcineva în ochii celorlalti, plaseazã adolescentul într-un anturaj dubios de care este greu sã te desprinzi mai târziu. Viciile cum sunt drogurile sau bãutura, huliganismul si dezordinea, sunt “principii” de bazã în astfel de grupuri. Începutul este pus pretextual pe seama curiozitãtii. Pasul urmãtor este dependenta.

Societatea secolului nostru pune un accent mare pe aceste probleme. Manifestãrile negative sunt trecãtoare însã au urmãri grave. Adolescentul este, fãrã sã fie un copil, în formare din toate punctele de vedere. Corpul suportã ultimele schimbãri de definire, iar caracterul se cristalizeazã ca urmare a influentelor din exterior si a educatiei. Adolescenta, desi este o perioadã tulbure si plinã de frãmântãri, reprezintã vârsta inteligentei nonconformiste, a marii sinceritãti. Imaginatia, puterea de creatie si perspicacitatea ating forme maxime. Idealurile de viata si pregãtirea profesionalã încep sã capete contur si dispar în mod evident pasiunile vechi din copilãrie, si de ce nu chiar interesul pentru scoalã.

Problema orientãrii profesionale se pune diferit în functie de capacitãtile intelectuale ale tânãrului si de dorinta profilãrii pe un anumit domeniu de activitate. Pentru unii tineri viitorul profesional este un subiect central, clar si în acest scop ei acordã un interes deosebit materiilor scolare corelate cu viitoarea profesie. Un alt gen de tineri adolescenti nu au fixatã o profesie anume sau sunt influentati de pãrinti si apropiati. Pentru ceilalti viitorul nu este proiectat în nici un fel. Odatã cu perioada adolescentei se terminã si prima mare etapã a vietii omului, etapã de crestere si de formare a personalitãtii si conduitei. O etapã de mare sensibilitate moralã, o perioadã de romantism si spontaneietate, de poezie. Frãmântãri, iluzii, nelinisti….adolescenti…
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.