Adoptarea actelor de drept administrativ

Trimis la data: 2009-06-14
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 90
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana oprea
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reglementarile relatiilor sociale prin lege si prin alte acte normative se realizeaza cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului romanesc. Actele normative se initiaza, se elaboreaza, se adopta si se aplica in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, cu dispozitiile Legii nr.24/2000 modificata si completata prin Legea nr.189/2004, privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, precum si cu principiile ordinii de drept.
Actul administrativ este considerat ca fiind principala forma de realizare a activitatii executive, ca principalul mijloc prin care se procedeaza la organizarea executarii si executarea in concret a actelor normative.Actul administrativ reprezinta principalul act juridic care intervine in activitatea autoritatilor administratiei publice. Fiind un act juridic, actul administrativ, este o manifestare de vointa facuta in scopul de a produce efecte juridice proprii, adica de a da nastere , a modifica sau a stinge raporturi juridice.

In doctrina juridica s-au exprimat mai multe opinii cu privire la actul administrativ, majoritatea autorilor oferind definitii in functie de trasaturile acestor acte, astfel: "actele de drept administrativ sunt acte juridice unilaterale emise in cadrul activitatii executive de organe de stat in calitatea lor de subiecte special investite cu atributii de realizare a puterii de stat [1]" ;
"actele de drept administrativ sunt acte juridice unilaterale emise in cadrul activitatii executive de autoritati publice in calitatea lor de subiecte special investite cu atributii de realizare a puterii de stat [2]".

"actele administrative sunt manifestari de vointa unilaterale , prin care organele adminisratiei publice se manifesta ca subiecte e drept speciale, investite cu atributii de putere publica "3
Este de retinut ca actele administrative sunt acte juridice unilaterale ce provin de la autoritatile publice,sunt emise in cadrul si pentru realizarea activitatii executive si dau nastere, modifica sau sting raporturi juridice de drept administrativ.Actele normative se elaboreaza in functie de ierarhia lor, de categoria acestora si de autoritatea publica competenta sa le adopte.

Categoriile de acte normative si normele de competenta privind adoptarea acestora sunt stabilite prin Constitutie si prin celelalte legi.Actele normative date in executarea legilor, ordonantelor sau a hotararilor Guvernului se emit in limitele si potrivit normelor care le ordona 4.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.