Adoptarea monedei euro in Romania

Trimis la data: 2014-06-23
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Apostol Elena
Dimensiune: 149kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In anul 1957 sase tari europene (Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda si Luxemburg) semnau Tratatul de la Roma, prin care lua fiinta Comunitatea Economica Europeana. Putini erau cei care indrazneau sa prefigureze atunci dezvoltarea ulterioara a organizatiei, care a evoluat treptat -dar rapid in perspective istorica- de la o smpla uniune vamala la o cuprinzatoare strucura politica si economica, ce a fost infiintata in 1992 prin Tratatul de la Maastricht.
Aderarea in acest an a altor zece tari, carora li se vor alatura intr-un viitor previzbil si altele, aflate in 1989 dincolo de "cortina de fier", va transforma in final Uniunea Economica si Monetara (UEM) intr-un spatiu politico-economic de prima marime in lumea secolului XXI.
Decizia Romaniei de a se alatura Uniunii Europene (UE) reprezinta o orientare strategica imbratisata practice de toate fortele politice ale tarii si de majoritatea covarsitoare a populatiei.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007, dar partea dificila fiind indeplinirea criteriilor de ordin economic pentru a avea loc intrarea in zona euro, care da continut deplin integrarii in UEM.
Intregul proces de adoptare a euro, care presupune indeplinirea unor criterii formale stricte, a fost proiectat in scopul de a reduce riscul de a slabi sau chiar destabiliza sistemul monetar european prin integrarea unor economii cu grave dezechilibre, protejind in acelasi timp economiile tarilor care adera la euro de eventuale socuri rezultate din confruntarea directa cu zona euro.

Daca riscul ca noii membri din est ai UEM sa tulbure sistemul monetar european este scazut avind in vedere in primul rand dimensiunile reduse ale economiilor lor (cumulat acestea reprezinta mai putin de 7% din PIB-ul UE 27), potentialul de destabilizare a economiilor noilor membri ramane ridicat. Renuntarea la moneda proprie si la instrumentele de politica asociate acesteia transfera sarcina ajustarii economiei nationale la socurile asimetrice venite dinspre zona Uniunii Economice si monetare catre alte canale - in principal catre politica fiscala si catre salarii si preturi. Cele mai expuse sunt economiile care prin structura si nivel de dezvoltare sunt mai departe de media europeana, ele fiind adesea "defazate" in raport cu tendintele dominante din UE, de unde riscul socurilor asimetrice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.