Adsorbanti alimentari - saruri anorganice anhidre

Trimis la data: 2010-02-13 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 38 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Grigore Dimensiune: 611kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Adsorbanti alimentari - saruri anorganice anhidre
Adsorbţia (v. Adsorbţie) este procesul unitar bazat pe reţinerea substanţelor impurificatoare (sorbaţi) pe corpuri solide sau lichide (sorbenţi). În cadrul proceselor de sorbţie se disting: reţinerea substanţei în toată masa sorbentului lichid (absorbţie) şi în stratul superficial al sorbentului solid sau lichid (adsorbţie). Adsorbţia pe sorbent solizi poate constitui unul din cele mai eficiente procedee de epurare avansată a apelor de substanţe organice solubile şi poate fi aplicată atât la tratarea (purificarea) apelor de suprafaţă cât şi la epurarea apelor reziduale. Procedeul se poate aplica independent sau asociat cu epurarea biologică. Totodată, după caz poate fi utilizat ca un procedeu de epurare sau ca un procedeu de epurare finală sau avansată.

Referat despre Adsorbanti alimentari - saruri anorganice anhidre
Avantajele procedeului: posibilitatea reţinerii impurificatorilor din amestecuri policomponente, eficienţă ridicată de epurare, îndeosebi la concentraţii foarte scăzute ale poluanţilor. Adsorbţia poluanţilor pe sorbenţi solizi este rezultatul trecerii moleculelor substanţei dizolvate din lichid pe suprafaţa sorbentului sub acţiunea câmpului de forţe de la interfaţă, care înving interacţiunile de hidratare din soluţie. Procedeul este raţional pentru epurarea apelor reziduale, dacă în ele sunt conţinute predominant substanţe aromatice, neelectroliţi sau electroliţi slabi, coloranţi, compuşi saturaţi sau hidrofobi (compuşi cloruraţi sau cu grupe nitro) ş.a. Procedeul nu este indicat la o impurificare excesivă anorganică sau la impurificările cu alcooli inferiori.

Cărbunele activ, de diferite sorturi, este unul din cei mai eficienţi sorbenţi pentru epurarea apelor. În general, ca sorbenţi se mai pot folosi diverse materiale artificiale şi naturale ca: cenuşă, cocs mărunţit, tuf vulcanic, silicagel, argile active, polimeri poroşi ş.a. Structura microporoasă condiţionează capacitatea de adsorbţie iar macroporii constituie canale transportoare.

Sorbentul poate fi macroporos, microporos sau mixt. Procesul de sorbţie se poate conduce în condiţii statice (fără decalaj între mişcarea lichidului şi sorbentului) sau dinamice, cu mişcare relativă (defazaj) sorbent – lichid (filtre – coloane, pat fluidizat). Cel mai raţional sens de filtrare prin patul de sorbent, dispus în adsorbere, este de sus în jos, prin aceasta realizându-se trecerea uniformă prin secţiunea coloanei şi eliminarea bulelor de gaz. Viteza de filtrare depinde de concentraţia impurificatorilor şi variază între 1 – 6 m/h. Substanţele absorbite pot fi recuperate (sorbţie recuperativă) sau nu, când nu prezintă valoare economică. Sorbentul poate fi regenerat.

În cazul utilizării cărbunelui activ ca sorbent, pentru regenerare sau recuperarea substanţelor adsorbite se pot utiliza: extracţia cu solvenţi organici, desorbţia antrenarea cu vapori de apă supraîncălziţi, striparea cu un gaz inert cald, desorbţia cu insuflare de aer cald, desorbţia cu acizi sau baze ş.a. În cazul când nu se urmăreşte recuperarea substanţelor adsorbite (regenerarea distructivă) se aplică procedee termice sau oxidative. La regenerarea termică are loc o pierdere de sorbent de 5 – 10%. La utilizarea filtrelor biologic active din cărbune activ, are loc o regenerare continuă.

2. Epurarea apelor tehnologice cu adsorbanţi anorganic
Adsorbţia, ca proces de epurare, are la bază fenomenul de reţinere pe suprafaţa unui corp a moleculelor unei substanţe dizolvate în apă. Materialul solid sau lichid pe care are loc reţinerea se numeşte adsorbant iar substanţa care este reţinută adsorbat. Substanţele reţinute pot fi îndepărtate prin încălzire sau extracţie, astfel încât adsorbantul îşi recapătă aproape în întregime proprietăţile iniţiale. Adsorbţia permite reţinerea unor poluanţi chiar când aceştia sunt prezenţi în concentraţii mici şi prezintă selectivitate pentru anumite substanţe.

Procesul de adsorbţie este caracterizat prin echilibrul de adsorbţie, care exprimă repartiţia cantitativă, la echilibru, a substanţei adsorbite între faza de adsorbant şi faza apoasă supusă epurării şi prin cinetica de adsorbţie, care urmăreşte mecanismul procesului şi viteza cu care se desfăşoară acesta. Raportul de distribuţie al adsorbantului între adsorbant şi apă la o temperatură dată, după un timp de contact suficient pentru stabilirea echilibrului, se exprimă prin izoterma de adsorbţie. Pe baza unor teorii cu privire la mecanismul adsorbţiei sau pe baza rezultatelor experimentale au fost propuse ecuaţii care reuşesc să descrie izotermele de adsorbţie (pe porţiuni limitate).

O ecuaţie frecvent utilizată, dezvoltată pe baze empirice, a fost propusă de Freundlich
a = K Cn
a - cantitatea adsorbită pe un gram de adsorbant, în mg/g;
K şi n - constante Concentraţia (c), (mg/l)
C - concentraţia adsorbatului în faza lichidă, în mg/l.

Ca adsorbanţi se utilizează materiale solide caracterizate printr-o suprafaţă specifică foarte mare. La cărbunele activ, adsorbantul cel mai folosit în epurarea apelor, suprafaţa specifică ajunge la valori în jurul a 1000 m2/g. Cărbunele activ se utilizează sub formă de granule (diametre de 1-6 mm) sau de pulberi (0,1-0,5 mm).În afara cărbunelui activ au fost folosiţi ca adsorbanţi pentru epurare şi cocsul, cenuşile fine de la arderea combustibililor, cenuşile de la arderea nămolurilor etc.

Cercetările privind adsorbţia pe cărbune activ a impurităţilor dizolvate în apă au condus la următoarele concluzii:
- capacitatea de adsorbţie este puternic influenţată de greutatea moleculară a adsorbatului , crescând o dată cu aceasta;
- creşterea temperaturii micşorează capacitatea de adsorbţie, dar măreşte viteza de adsorbţie;
- scăderea pH-ului influenţează de obicei favorabil capacitatea de adsorbţie;
- capacitatea de adsorbţie şi viteza de adsorbţie cresc la micşorarea dimensiunilor particulelor de adsorbant;
- capacitatea de adsorbţie depinde de timpul de contact, fiind maximă la atingerea echilibrului.

Adsorbţia se aplică, de regulă, pentru îndepărtarea din apă a unor impurităţi în concentraţie scăzută, rămase după aplicarea altor procese de epurare şi atunci când se impune un grad de epurare foarte ridicat. Sunt rare cazurile în care substanţele adsorbite din apă sunt separate din adsorbant prin desorbţie în vedere valorificării; adsorbanţii epuizaţi sunt fie aruncaţi, în cazul adsorbanţilor ieftini, fie regeneraţi pentru refolosire.

După modul în care se realizează contactul între apa de epurat şi adsorbant se disting adsorbţia statică şi dinamică. În primul caz adsorbantul fin divizat este agitat cu apa şi după un timp anumit este separat prin decantare sau filtrare, în timp ce în cazul adsorbţiei dinamice, apa uzată străbate în flux continuu un strat fix, mobil sau fluidizat de adsorbant.

Cele mai multe instalaţii de epurare prin adsorbţie sunt de tipul dinamic şi utilizează paturi fixe de cărbune activ cu granulaţia de 0,5-2,0 mm, mai ales în filtre închise, înălţimea stratului de cărbune în aceste filtre fiind de 1-3 m. În unele cazuri, au fost folosite şi filtre deschise, cu viteze mai mici şi cu înălţimi ale stratului de 0,5-1,0 m. Creşterea timpului de contact între apă şi cărbune influenţează semnificativ eficienţa epurării, în timp ce, o viteză mărită de circulaţie a apei favorizează adsorbţia. La filtrele cu cărbune activ se adoptă viteze de filtrare de 5-30 m / h.
Pentru a evita colmatarea filtrelor este importantă îndepărtarea prealabilă a poluanţilor în suspensie.

Din experienţă rezultă că un cărbune activ de bună calitate poate adsorbi o masă de substanţe organice reprezentând cca. 5% din masa sa, după care este necesară regenerarea. Aceasta se face mai ales pe cale termică; la cca. 9000C în atmosferă cu compoziţie controlată de aer şi vapori de apă. Pentru alegerea adsorbantului şi pentru stabilirea condiţiilor de exploatare optime se recomandă efectuarea prealabilă de teste de laborator.

3. Reducerea emisiilor de HCl, HF şi SOx pe adsorbanţi anhidrii anorganici
Substanţele gazoase sunt separate printr-un proces de adsorbţie pe un material solid sau printr-un proces de absorbţie într-un mediu lichid.
În general, materialele adsorbante vin în contact cu gazul rezidual şi, în funcţie de proces, se obţin produşi de reacţie sub formă de săruri dizolvate sau săruri uscate. În procesele de adsorbţie uscată, adsorbantul (hidroxid de calciu, oxid de calciu sau carbonat de calciu) este introdus în reactor sub formă de pulbere. În cele mai multe cazuri, fluctuaţiile mari din compoziţia gazului rezidual depind de compoziţia deşeului şi pentru a contracara creşterile inevitabile de concentraţie din gazul rezidual, cantitatea de adsorbant trebuie să fie mai mare decât cantitatea calculată stoechiometric (de la 2 la 4 ori pentru substanţele separate).

Astfel, se pot respecta valorile de emisie admise şi se obţine o cantitate mărită de reziduuri. Particulele constituente ale gazului rezidual sunt de asemenea adsorbite. Lipsa unei separări preliminare determină o utilizare şi o eliminare mai dificilă a gazelor datorită compoziţiei acestora.

În procesul de absorbţie prin pulverizare (absorţie semiuscată), absorbantul este injectat într-un reactor cu pulverizare în suspensie sau în soluţie în curentul fierbinte de gaz rezidual. Acest proces foloseşte căldura din ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.