Adverbul

Trimis la data: 2009-02-07
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.83 / 10
Downloads: 708
Autor: A-mi
Dimensiune: 11kb
Voturi: 62
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adverbul este o clasă de cuvinte neflexibile, profund eterogenă, cuprinzând termeni cu trăsături sintactico-semantice diferite. Adverbul prototipic funcţionează ca detrminativ al verbului, al adjectivului sau al altui adverb. Din punct de vedere morfologic, adverbul este lipsit de felxiune. Unii membrii ai clasei perzintă categoria intensităţii, care realizează analitic (cu ajutorul morfemelor libere) şi nu reperezintă un criteriu flexionar propriu-zis.
Anumite elemente ale clasei adverbului au statut discutabil, situându-se la interfaţa mai multor clase, sau apropiindu-se prin caracteristici sintactice sau funcţionale de elemente ale altor clase, cu precădere de prepoziţii sau conjuncţii.

Prin posibilitatea de a exprima determinări spaţio-temporale, unele adverbe (dedesupt, înainte, în spate) se apropie de prepoziţii. Între cele două clase există depsebiri sub aspectul structurii şi al comportamentului sintactic. Sub aspect sintactic, perpoziţia cere în mod obligatoriu prezenţa termenului asociat (Nu mai lociueşte nimeni deasupra lor), termen care lipseşte în cazul adverbului (Stau la ultimul etaj. Nu mai locuieşte nimeni deasupra.). uneori prepoziţiile propriu-zise se comportă ca adverbele, termenul al doilea nefiind lexicalizat, dar putând fi recuperat contextual (Acum sunt la şedinţă. Vorbim după.).

La nivelul structurii interne, faţă de aceste adverbe, în anumite cazuri prepoziţiile prezintă anumite perticule: -l, -a (dedesuptul, înaintea). Criteriul structurii nu este valabil însă în toate stuaţiile (deasupra are aceeaşi formă şi ca prepoziţie, şi ca adverb).

În ansamblu, clasa adverbului este caracterizată printr-o eterogenitate sintactică accentuată.Eterogenitatea sintactică se corelează cu eterogenitatea semantică. Clasa adverbului cuprinde elemente autonome semantic (greu, bine), elemente deictice, care îşi precizează referinţa prin raportare la situaţia de comunicare (ieri) sau anaforice, care îşi procură referinţa din context (Îţi aminteşti de[ iarna geroasă de acum câţiva ani]?

Atunci m-am îndrăgostit prima dată), termeni modalizatori, care introduc punctul de vedere al locutorului (posibil, poate), precum şi o serie de termeni relaţionali, cu rol joncţional în cadrul frazei (unde, oricum) sau cu rol de structurare a textului (de accea, de aici, cu toate acestea). Fiecare dintre aceste categorii semantice are particularităţi sintactice proprii.

În ansamblul clasei adverbelor, o serie de elemente se disting prin trăsături sintactico-semantice speciale. Ele aparţin aparţin clasei cliticelor, repreyentând subclasa cliticelor adverbiale sau a semiadverbelorcaracterul de clitic este dat de pierderea parţială a autonomiei şi de apariţia în discurs numai în prezenţa unui suport fonetic şi lexical, cu care alcătuiesc o unitate accentuală şi sintactică (numai iubirea, doar el, chiar frumoasă, tot vorbeşte, şi mâine).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.