Adverbul

Trimis la data: 2005-10-01
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 8158
Autor: Marius Dorobant
Dimensiune: 6kb
Voturi: 827
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adverbul este partea de vorbire neflexibila care exprima caracteristica unei actiuni, stari sau insusiri, indicand imprejurarea in care au loc acestea.
Cand insoteste un verb la modul indicativ, timpul perfect compus, adverbul mai se intercaleaza intre auxiliar si forma de participiu: Nu a mai venit.
Gradele de comparatie ale adverbelor
Au grade de comparatie unele adverbe de mod provenite din adjective si cateva adverbe de timp si de loc. (frumos, departe, inainte etc.)

Advebe interogative, relative si nehotarate
1. Interogative- se folosesc in propozitii interogative: unde?, cand?, cum?
2. Relative- se folosesc in fraze, exprimand raportul de subordonare si sunt elemente de relatie: unde, cand, cum, cat, incotro etc.
3. Nehotarate- exprima ideea de mod, de loc sau de timp in chip neprecis, general: odata, altadata, candva, cumva, undeva, catva, oricum, oricand, oriunde, oricat, etc.

Adverbele nehotarate oricum, oricand, oriunde etc. pot fi si elemente de relatie subordonatoare in fraza.
Functiile sintactice ale adverbelor
Adverbele pot avea urmatoarele functii sintactice:
- complement circumstantial;
- atribut adverbial;
- nume predicativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.