Afacerea Watergate

Trimis la data: 2010-12-18
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 8.99 / 10
Downloads: 142
Autor: Mari Poprescu
Dimensiune: 30kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Totul incepe la 17 iunie 1972, cand cinci indivizi avand asupra lor material electronic sunt surprinsi - si arestati - in edificiul Watergate din Washington, sediul central al Partidului Democrat, aflat in opozitie. Dintre ei, trei sunt exilati cubanezi care pretind ca au patruns in cladire pentru a cauta dovezi ca Fidel Castro finanta campania electorala a candidatului democrat George McGovern, iar ceilalti sunt identificati ca fosti agenti CIA sau FBI. In mod normal, nici unul nu avea ce cauta acolo.
Cateva luni mai tarziu scandalul razbate in presa, dar izbucneste cu adevarat abia in martie 1973, dupa realegerea lui Nixon, cand John Dean, consilier juridic la Casa Alba, face dezvaluiri care, pentru prima data, il incrimineaza pe presedinte. O extraordinara amploare o dau afacerii doi ziaristi de la cotidianul Washington Post, Carl Bernstein si Bob Woodward. Principalul lor informator - un misterios inalt responsabil pe care il boteaza "Gatlej adanc".

Identitatea acestuia nu se cunoaste nici astazi si nu va fi aflata, au declarat cei doi, atata vreme cat "sursa" este in viata.
Instrumentarea judiciara a cazului inainteaza rapid, noi dezvaluiri acumulandu-se amenintator. Nixon neaga insa orice implicare in afacere. Senatul numeste totusi o comisie speciala de ancheta pentru a stabili "ce stia presedintele si cand a aflat" despre cele intamplate. Toamna aduce cu sine deschiderea procedurii de destituire sub acuzatia de implicare directa in operatiunea ascultarilor telefonice ilegale.

Apoi, la 24 iulie 1974, Curtea Suprema ii cere presedintelui sa puna la dispozitia justitiei benzile audio continand convorbirile lui particulare - circa 3 800 de ore de inregistrari (decise in secret chiar de Nixon fara sa stie ca, mai tarziu, se vor intoarce impotriva sa), care dovedeau, intre altele, ca orchestrase, inca de la inceput, eforturile Casei Albe de a bloca ancheta si ca, practic, mintise poporul american.

Trei zile mai tarziu, Comisia judiciara a Camerei Reprezentantilor recomanda destituirea lui Nixon si aducea impotriva sa trei capete de acuzare: obstructionarea justitiei, abuz de putere si refuzul de a se supune cererilor Congresului. Americanii aflau cu stupoare ca presedintele lor isi spionase adversarii politici si instigase la musamalizarea afacerii.

Richard Nixon nu a asteptat sa fie destituit. Dupa ce, la 4 august 1974, inregistrarile secrete ale propriilor convorbiri sunt facute publice, isi anunta demisia intr-un discurs televizat. Vicepresedintele Gerald Ford preia sefia Casei Albe. Nixon va inceta din viata la 22 aprilie 1994, la varsta de 81 de ani.Scandalul Watergate, fara precedent, si demisia lui Richard Nixon, tot un eveniment unic in istoria Statelor Unite, au desacralizat intr-o oarecare masura persoana presedintelui, americanii simtindu-se tradati in sentimentele lor.

Insesi regulile democratiei lor, in care credeau si cred cu sfintenie, fusesera tradate. Dupa imensul scandal, opinia publica a inceput sa manifeste "scepticism" fata de politica si presedintie, este de parere Allan Lichtman, profesor de istorie a politicii la American University din Washington. Oamenii au devenit "mai putin deferenti" fata de locatarul de la Casa Alba, iar "increderea lor in institutii a scazut", adauga George Edwards, profesor in stiinte politice la Texas A&M University, care precizeaza ca oricum lucrurile nu stateau prea bine din cauza razboiului din Vietnam si a efervescentei sociale din acea vreme.

Institutia prezidentiala nu a avut totusi de suferit pe termen lung, considera Stephen Hess de la Brookings Institution, reabilitarea acesteia datorandu-se mai ales lui Ronald Reagan (1981-1988).
Presa, pe de alta parte, si-a dovedit forta, in special la capitolul jurnalism de investigatie. Dar singura n-ar fi putut face nimic. Washington Post a fost doar unul dintre acuzatori, majoritatea democrata din Congres si intregul aparat judiciar, inclusiv Curtea Suprema, refuzand, ca si presa, sa treaca peste faptul ca Nixon le livra cu buna-stiinta neadevaruri si se comporta ca si cum ar fi fost mai presus de lege.

Azi insa, mass-media sunt mai putin vigilente fata de putere in general, de cea prezidentiala in particular, din cauza "presiunilor financiare" exercitate asupra lor, apreciaza George Edwards. In plus, spune el, "reflexul patriotic de dupa 11 septembrie a dus la o apropiere intre opinia publica si putere, implicit intre presa si putere".

Richard Nixon a parasit Casa Alba printr-o demisie rusinoasa si umilitoare, dar din aceasta lume el nu a plecat pe usa din dos. Multi ani dupa afacerea Watergate, viata sa a fost o adevarata traversare a desertului, iar numele un simbol al faptelor dezonorante. Putin cate putin insa, experienta in materie de politica internationala - concretizata stralucit in timpul presedintiei, dar lasata o vreme in umbra de uriasul scandal - l-a ajutat sa-si reabiliteze imaginea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.