Afectivitate si motivatie

Trimis la data: 2005-05-24
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 17
Nota: 7.15 / 10
Downloads: 17
Autor: Monica dumitrescu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 293
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Afectivitate si motivatie - Elevul nu este indiferent la ceea ce se petrece in interiorul şi exteriorul său. Toate evenimentele interne şi externe au un ecou mai intens sau mai puţin intens în fiinţa proprie.Afectivitate si motivatie
Afectivitate si motivatie - Afectivitatea a şi fost definită ca trăire a relaţiei subiect-obiect în funcţie de experienţa cognitivă, de starea psihică şi psihofiziologică în timpul relaţiei, de ambianţă în care se produce, de evenimentele înconjurătoare etc. Întodeuna această trăire poate îmbrăca forma de bucurie, satisfacţie, plăcere, iubire etc. sau de tristeţe, insatisfacţie, ură.

Afectivitate si motivatie - Este vorba de raporturi de satisfacţie sau nesatisfacţie faţă de activitatea de învăţare, de plăcerea sau neplăcerea pe care o poate produce, deci de o atitudine de aprobare sau respingere, ceea ce reflecta o concordanţă sau o neconcordanţă între trăirile elevului şi propria lui activitate de studiu.

Specificul proceselor afective constă în faptul că în cazul lor omul reacţionează cu întreaga sa fiinţă. Afectivitatea este o trăire internă specifică fiecărui individ, pentru că ea depinde de semnificaţia pe care acesta o acordă obiectului sau situaţiei care o determină. Ea apare ca o tensiune a întregului organism, pentru că este trăită atât în plan organic, cât şi în plan psihic şi comportamental. Afectivitatea ne ajută astfel să înţelegem mai bine personalitatea elevului, implicată integral în realizarea sarcinilor şcolare.

Caracteristicile principale ale proceselor afective sunt:
- Durata
- Intensitatea
- Polaritatea
- Expresivitatea.

Durata proceselor emoţionale se referă la persistenta trăirilor afective, a emoţiilor sau a sentimentelor. Plăcerea de a învăţa, satisfacţia determinată de reuşită poate dura toată şcolarizarea. În schimb, sunt elevi la care durata unor procese afective pozitive este mică, de exemplu în cazul unor examene promovate mai mult prin eforturi temporare, nesusţinute.

Intensitatea este forţa şi profunzimea trăirilor afective, măsura în care succesul în sarcinile şcolare nu este de moment şi de suprafaţă, ci are ecouri profunde in personalitatea elevului, devenind un stimul de intensitate maximă, care mobilizează toate resursele interne pentru reuşita şcolară. Din nefericire există un mare număr de elevi la care afectivitatea nu constitue o forţă internă deosebită care să susţină energetic activitatea de învăţare.

Aceştia sunt elevii apatici, indiferenţi, de obicei candidaţi la insuccese sau eşecuri şcolare. Polaritatea afectivă este o trăsătură care îi apropie pe elevi de activitatea de învăţare sau îi îndepărtează de această activitate. Întodeuna afectivitatea se situează la polul pozitiv (învaţă din interes, pasiune, satisfacţie) sau la polul negativ (învaţă din obligaţie, cu indiferenţă, învăţarea nu-i produce elevului plăcere sau bucurie).

Practica şcolară demonstrează însă că polaritatea afectivă este relativă, şi nu absolută. În realizarea sarcinilor şcolare cei doi poli ai afectivităţii pot coexista, îşi pot schimba locul unul cu celălalt sau se pot neutraliza reciproc. Ceea ce determină relativizarea polarizării este faptul că afectivitatea de învăţare este obligatorie, nu facultativă. Elevul este obligat să înveţe, chiar dacă acest lucru nu-i place.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.