Afrodita

Trimis la data: 2005-06-05
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 6318
Autor: Antoneta nicolae
Dimensiune: 39kb
Voturi: 277
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Potrivit legendei, s-a născut pe insula Cipru. Deşi, zeiţă a frumuseţii, este căsătorită cu zeul şchiop, hidosul, Hefaistos, fiind şi fierarul zeilor. În privinţa naşterii ei există două variante, prima ar fi că este fiica lui Iupiter şi a Dionei, cealaltă spune că s-a născut din spuma mării. Cu toate că este căsătorită cu Hefaistos (Hephaestus), a fost iubită de Marte (zeul războiului); de Bachus (zeul vinului); Mercurian (zeul negotului) şi Neptun (zeul marilor si oceanelor); dintre zei, iar dintre muritori de Anchises şi Adonis.
Potrivit legendei, s-a nascut pe insula Cipru. Desi, zeita a frumusetii, este casatorita cu zeul schiop, hidosul, Hefaistos, fiind si fierarul zeilor. În privinta nasterii ei exista doua variante, prima ar fi ca este fiica lui Iupiter si a Dionei, cealalta spune ca s-a nascut din spuma marii. Cu toate ca este casatorita cu Hefaistos (Hephaestus), a fost iubita de Marte (zeul razboiului); de Bachus (zeul vinului); Mercurian (zeul negotului) si Neptun (zeul marilor si oceanelor); dintre zei, iar dintre muritori de Anchises si Adonis.

A avut mai multi copii: cu zeul Bachus pe Eros, cu Marte pe Anteros si pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas (personajul principal din epopeea virgiliana "Eneida"), etc. În legatura cu farmecul si puterea ei circulau numeroase legende: un episod cunoscut este acela al infidelitatii ei fata de Hephaestus care, descoperind legatura ei cu Marte, a chemat toti zeii Olimpului drept martori, surprinzându-i împreuna pe cei doi. Un alt episod, celebru de data aceasta, este judecata lui Paris: Iupiter a poruncit ca marul de aur aruncat de Eris (zeita vrajbei), si revendicat în egala masura de Iunona, Minerva si Venus, sa fie acordat de un muritor, Paris, aceleia pe care o va socoti el mai frumoasa.

Cele trei zeite s-au înfatisat înaintea lui Paris pe muntele Ida si au început sa-si laude farmecele, promitându-i fiecare câte un dar. Cucerit de frumusetea lui VENUS si de darul fagaduit de ea - acela de a o lua de sotie pe cea mai frumoasa muritoare, pe Helena - Paris i-a dat ei marul. Alegerea ei si rapirea Helenei au constituit originea razboiului troian. În cursul acestui razboi, în care rivalele ei, Iunona si Minerva, au sprijinit tabara adversa; VENUS, ajutandu-i în mod constant pe troieni, în special pe Paris si pe Aeneas. Ea a fost ranita în lupta de catre grecul Diomede.

Daca nu a putut împiedica moartea lui Paris si distrugerea Troiei, în schimb, salvarea lui Aeneas se datoreste lui VENUS, care l-a ajutat sa ajunga pe tarmurile Italiei. Era socotita sub acest nume, de VENUS, drept divinitatea protectoare a Romei. Avea sanctuare celebre la Paphos, Cnidus, Delos, Sicyon, etc. Cultul ei era celebrat în întreaga lume helenica, cu precadere în insulele Cyprus si Cythera. 0x08 graphic Nasterea Afroditei din spuma marii, pictura de William Adolphe Bouguereau din 1879, numita: "NASTEREA LUI VENUS".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.