Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani

Trimis la data: 2013-01-07
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 1
Autor: dangerousmind
Dimensiune: 142kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Problemele de munca si de ocrotiri sociale au fost reglementate in tara noastra , sub diverse forme inca din secolele XII-XIV, cand existau bresle si corporatii. In jurul anilor 1890, apar modificari esentiale in domeniul muncii, prin aparitia industriei in Romania: de aici si aparitia unor acte normative cu character general , care aveau rolul de a reglementa noile problem ( Regulamentul industriilor insalubre, Legea repausului dominical, Legea invatamantului profesional ).
In timp, atributiile care intrau in sarcina ministerului s-au largit, ministerul ocupandu-se de intocmirea si aplicarea legislatiei muncitoresti, de organizarea plasarii, de problema migratiunilor si a somajului, de invatamantul muncitoresc. Denumirea acestei institutii a cunoscut de-a lungul timpului mai multe variante: Ministerul Muncii, Sanatatii Publice si Ocrotirilor Sociale, Ministerul Muncii, Cooperatiei si Asigurarilor Sociale, Ministerul Muncii, Sanatatii si Ocrotirilor Sociale, Comitetul de Stat pentru Probleme de Munca si Salarii.

In anul 1921, incepe sa se contureze un cadru legislativ in domeniu, o data cu aparitia "Legii pentru organizarea plasarii", urmata, ulterior, de "Legea pentru pregatirea profesionala si exercitarea meseriilor", aparuta in 1936, "Legea pentru stabilirea salariilor minimale in intreprinderile particulare, comerciale si de transporturi", in 1939 si de "Codul Muncii" din 1950. Problema fortei de munca a fost tratata, inca de la inceput, in cadrul unor directii speciale. La infiintarea Ministerului Muncii si Octrotirilor Sociale, existau "Directia plasarii" si "Directia Meseriilor Invatamantului Muncitoresc".

Dupa reorganizarea ministerului si aparitia, in 1921, a "Legii pentru organizarea plasarii", in anul 1922 s-au infiintat "Oficiile de plasare". In 1943 se infiinteaza, in cadrul Ministerului Muncii, Sanatatii si Ocrotirilor Sociale, "Subsecretariatul de Stat al Muncii", care avea in componenta "Directia Pregatirii profesionale a invatamantului muncitoresc si caminelor de ucenici", "Directia Evidentei plasarii si indrumarii muncitorilor de orice fel, precum si a invalizilor si a vaduvelor de razboi" si, ca serviciu exterior, " Cursuri profesionale pentru ucenici" si "Oficii de indrumare".

In anul 1944, Ministerul Muncii, Sanatatii si Ocrotirilor Sociale se desparte in trei ministere, Ministerul Muncii cuprinzand "Directia Reglementarii muncii si migratiunilor", "Directia Pregatirii profesionale a invatamantului muncitoresc si caminelor de ucenici", "Directia Evidentei plasarii si indrumarii muncii", "Oficiul de studii documentare si indrumare".In perioada 1960-1967, problemele specifice domeniului muncii au fost preluate de catre Comitetul de Stat pentru Munca si Salarii. Incepand din 1968, s-a reinfiintat Ministerul Muncii, care a functionat pana in anul 1990, cand s-a constituit Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Din anul 2001, denumirea institutiei s-a modificat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.