Aghiologia reflectata in cartile de cult

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins:

1.NOTIUNEA DE SFANT IN SFANTA SCRIPTURA
1.1. Notiunea de "sfant" in Vechiul Testament
1.2. Notiunea de "sfant" in Noul Testament
1.3. Temeiuri dogmatice pentru cinstirea sfintilor
2.CINSTIREA SFINTILOR IN BISERICA ORTODOXA
2.1. Forme de manifestare a cinstirii sfintilor
2.2. Cinstirea sfintilor si cinstirea lui Dumnezeu
2.3. Canonizarea sfintilor. Conditiile canonizarii
3.CULTUL SFINTILOR OGLINDIT IN CARTILE DE CULT
3.1. Cultul divin - cadru si mijloc de adorare a lui Dumnezeu prin cinstirea sfintilor
3.2. Cartile de cult-colectii de alcatuiri imnografice, inchinate adorarii lui Dumnezeu, dar si cinstirii Sfintilor si lauda sfinteniei
3.3. Cinstirea sfintilor ilustrata in imnografia cartilor de cult (de ritual)
3.3.1. Cinstirea sfintilor inseamna preaslavirea lui Dumnezeu
3.3.2. Sfintii - mijlocitorii nostri catre Dumnezeu
3.3.3. Sfintii - Pilde de vietuire crestina
3.3.4. Sfintii sunt bineplacuti Iui Dumnezeu
3.3.5. Sfintii - implinitorii poruncilor divine si traitorii virtutilor morale
CONCLUZII
In Biserica Ortodoxa cultul sau cinstirea sfintilor ocupa un loc deosebit. Pentru Ortodoxie sfintenia "este un atribut divin, ea este esenta ontologica a dumnezeirii, iar pentru noi este o categorie spiritual-religioasa, care poate fi inteleasa mai bine printr-o traire imediata, printr-o comuniune harica si rational - dialogala cu divinitatea, asa cum ne este dala in Biserica"1 .

Altfel spus, sfintenia este atributul lui Dumnezeu, Care este prin insasi fiinta Sa sfintenia absoluta, dar care prin intrupare, Jertfa si invierea Mantuitorului Hristos ofera tuturor oamenilor posibilitatea de a deveni sfinti. Acest adevar este ilustrat de insusi Mantuitorul Hristos Care indeamna pe oricine are urechi de auzit "Fiti deci voi desavarsiti, precum si Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este" (Matei 5, 48). Dobandirea sfinteniei de catre fiecare crestin este un proces, o devenire, un urcus duhovnicesc si, in acelasi timp, o necesitate ontologica a fiintei umane.

In Ortodoxie sfintenia tainica se reveleaza, se defineste, se manifesta prin sfinti: ceea ce este domeniul suprasensibilului devine sensibil, sesizabil si real in persoana sfintilor.

Sfintenia este dobandita subiectiv, de catre fiecare, prin unirea intre curatie si lucrarea dumnezeiasca in om, fapt subliniat de Sfantul Apostol Pavel: "Caci lauda noastra aceasta este: marturia constiintei noastre ca am umblat in lume, si mai ales la voi, in sfintenie si in curatenie dumnezeiasca, nu in intelepciune trupeasca, ci in harul lui Dumnezeu" (II Corinteni, 1,12).
Dar inainte de acest lucru, sfintenia implica salasluirea "puterii si lucrarii dumnezeiesti necreate in cei ce se alipesc cu credinta de Hristos, implinind poruncile lui"2. "Daca ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu si Tatal Meu il va iubi si vom veni la el si vom face locas la el" (Ioan 14, 23).

Este cat se poate de evident ca la sfintenie nu se poate ajunge decat daca te afli in permanenta legatura cu Dumnezeu, caci in ultima instanta sfintenia omului ca stare nu este altceva decat "o participare la sfintenia sau la curatia plina de taina prin infinitatea ei, a lui Dumnezeu si prin aceasta la viata Lui, care se face simtita in trairea aceleiasi taine si infinitati. Participarea aceasta o exprima credinciosul in Ortodoxie, mai ales in bogatia si profunzimea pline de infinit mister ale cuvintelor, imnelor ortodoxe si in cantarea lor in biserica"3.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.