Agresiunea verbala in romanele lui Marin Preda

Trimis la data: 2010-07-21
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 7
Autor: Stan Elena
Dimensiune: 15kb
Voturi: 26
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea mai sublimă libertate a omenirii constă în faptul că opera artistului adevărat se sustrage planificării, comenzii şi conformismului. Limba maternă nu se învaţă din dicţionare şi gramatici, ci din vorbirea mulţimii. „A fi un foarte bun scriitor, un scriitor cu stil, înseamnă a produce frecvent eroziuni în domeniul gramaticii şi lexicului”.Lingvistul Vendryes afirmă: „o limbă moartă este aceea în care nu ai dreptul de a comite greşeli. Stilistica modernă, azi doar un chenar restrâns ce bordează profilul sever al gramaticii şi lexicului, e menită să le înghită pe acestea şi să ia caimacul întregii lingvistici.”
Rolul catarctic al literaturii a fost descris pentru prima dată de către Aristotel în Capitolul VI al „Poeticii”. Naraţiunea contribuie în mod miraculos la vindecarea unor dispoziţii sufleteşti anormale, exagerate sau morbide.

„Un cântec nu-i nimic dacă nu umple
Ghiozdanele copiilor săraci” spuneau nişte versuri simple, dar care ilustrează perfect rolul catarctic al literaturii. Cuvintele unor oameni plini de imaginaţie, dar lipsiţi de puteri magice nu pot umple buzunarele goale cu mere, cornuri şi bomboane, dar pot oferi soluţii de viaţă.

Copilul care învaţă, va ocupa o poziţie socială menită să-i înlesnească accesul la bunurile care îi sunt interzise acum şi după care tânjeşte. Prin muncă, omul cinstit va avea de toate. Esenţial este să „nu uite de unde a plecat” şi să-i trateze cu înţelegere pe cei lipsiţi, când norocul îi va surâde. Furtul, faptă antisocială care rezolvă rapid, dar violent lipsa, se va solda cu blamul social şi condamnarea inerentă, sinonimă cu stigmatizarea de lungă durată.

Muller a făcut distincţie între tratamentul alopatic şi cel homeopatic în operele literare. Alopatia presupune acţiune prin contrast, iar homeopatia acţiune prin exces. Tratamentul homeopatic constă în prezentarea în exces a unor scene de o cruzime rar întâlnită, până se ajunge la saturaţie. Procedeul poate fi periculos, deoarece trezeşte în indivizi apucăturile atavice, care stăteau adormite, aşteptând un stimul.

Un scriitor care foloseşte un limbaj violent în descrierea realităţilor trăite de personajele sale nu va fi judecat pentru agresiuni verbale sau vulgaritate, nu se va pune niciodată semnul egalităţii între caracterul său şi scenele crude din operă. Din păcate, nu doar cititorii naivi îşi permit replici de genul „este un om lipsit de caracter dacă a avut curajul să încredinţeze hârtiei astfel de cuvinte!” Nimeni nu are scutire divină de la gura lumii.

Chiar şi autorul „Istoriei Literaturii Române” se destăinuia cu amărăciune :”Ediţia cea mare a fost violent atacată cu obiecţii în totul exterioare literaturii. Erau în general pretexte sub care se ascundeau nemulţumiri personale.

Ce rost are acum a destăinui, în ton patetic, toate aceste mizerii inerente existenţei? Ar fi să mă răzbun, iar răzbunarea e o vorbă lipsită de sens în câmpul artei. Timpul rămâne nepăsător la micile noastre lupte, ochiul lui nu îmbrăţişează decât operele durabile.”

Arta este expresia deplină a libertăţii, ea nu acceptă limitele istoriei, idee susţinută de scriitor, critici literari şi sociologi. Atunci de ce există „o adevărată colecţie de prejudecăţi şi superstiţii literare: „stil”, „poezie”, „simbol”, „mister”, „frumos”, „muzicalitate”, „literatură”, „tradiţionalism”, „critic specialist”, „emoţii”, „traduceri literare”, „şcoli literare”?

Continuând pledoaria pentru libertatea deplină a scriitorului, Camil Petrescu denunţa clasificarea cuvintelor în „poetice, adică purtătoare de nobleţe artistică” şi „prozaice, sau care jignesc pur şi simplu”, pentru că : „indiferent de înţeles, cuvântul e întrebuinţat pentru culoarea lui, pentru calitatea naţională sau tradiţională, pentru vechimea lui. Şi adevărul e că nu există cuvinte sinonime desăvârşit, pentru că nu există noţiuni identice, cuvinte care să poată fi înlocuite prin altele.”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.