Agresivitatea canina - cauze si remedii

Trimis la data: 2007-10-14
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 367
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 172
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comportamentul ( din latinul cum portare) reprezinta o actiune a ansamblului unei fiinte fata de stimuli interni si externi si este reprezentata ca o structura dinamica, ce integreaza diverse scheme de activitate, care au ca rezultat modalitati specifice de reactie, la o situatie data. El indeplineste o functie homeostazica, in relatie cu adaptarea individului la mediu.
Majoritatea comportamentelor au caracter de reflexe conditionate care se manifesta la o anumita varsta si care s-au format de-a lungul evolutiei, se transmit ereditar, capatand, prin imprimare genetica, caracter de specie. Comportamentul dobandit reprezinta comportamentul pe care un individ si-l insuseste prin experienta individuala si care poate fi cel mai repede alterat, la interventia multiplilor stimuli (atat endogeni cat si exogeni). Conform celor afirmate mai sus, fiecare specie dezvolta un comportament specific, asigurand supravietuirea individului in mediul inconjurator.

In functie de necesitatile vitale, formele de comportament ale animalelor pot fi sistematizate astfel:
-comportament alimentar si hidric
-comportamentul eliminarii fecalelor si urinei
- comportamentul sexual
-comportamentul de grup si social
-comportamrntul somnului si al odihnei
-comportamentul exprimarii senzatiilor
-comportamentul teritorial
-comportamentul agonistic

Determinismul comportamentului

Pentru a declansa un anumit comportament trebuie sa existe o determinare externa reprezentata de stimuli si una interna numita motivatie sau dispozitie. Aceasta dispozitie depinde de o serie de parametri fiziologici cum ar fi: concentratia de zahar din sange, gradul de plenitudine al cainelui, nivelul unor hormonei sexuali.
Motivatia se descrie prin foame, sete, frica, agresiune si se poate masura doar indirect prin analiza comportamentului. Dintre factorii interni responsabili de manifestarile comportamentale este sistemul nervos central si concentratia hormonilor din sange.

SNC este responsabil mai ales de comportamentul de scurta durata (locomotie, aparare) iar sistemul hormonal este responsabil pentru comportamentul de lunga durata (reproductie, ingrijirea progeniturii.
Declansarea comportamentului presupune in toate cazurile o motivatie, o trebuinta, atitudine a subiectului, care sa determine aparitia activitatii psihice, ce mediaza actiunile comportamentale. Motivatia antreneaza elemente cognitive, perceptive sau atitudini, justificand manifestarile comportamentale ale individului, ca raspuns la situatiile problematice aparute in mediul intern sau extern.

Comportamentul poate fi influentat deasemenea de catre:
-rasa
-varsta
-tipul specializarii

DEVIERI COMPORTAMENTALE

Expresia comportamentala a bolilor organice se poate exprima prin modificari in starea generala, cat si prin modificari de atitudine, mergand de la letargie, anorexie, stupoare uneori pana la hiperexcitabilitate, agresivitate, lins excesiv ducand la autodistrugere alteori.

Problemele care au in subsidiar o baza organica determina, la animalul suferind aparitia:
1 Schimbarilor de personalitate
2 Pruritului si automutilarii
3 Hiperkinezie
4 “prinsul mustelor”
5 Dezordine in ciclul veghe-somn
6 Probleme de eliminare a dejectiilor

Imbolnavirea creierului poate cauza modificari comportamentale ce pot varia de la emotii simple la starea de coma. Aria craniana responsabila de schimbarile comportamentale este cea a sistemului limbic, care include lobii frontali si temporal al telencefalului si o parte a diencefalului.sistemul limbic controleaza obiceiurile psihice si motoare, coordonand activitatea sexuala, memoria si emotiile;de aceea afectiunile sistemului limbic se pot manifesta ca schimbari de personalitate sau obiceiuri, ori ca accese.
Lobul frontal detine un rol important in integrarea afectivitatii, in special partea sa superioara.

Lezarea bilaterala a lobilor determina modificari ale afectivitatii, schimbarea dispozitiei, accentuarea sexualitatii, uneori iritabiliate si tendinte impulsive, agresive, violente iar alteori labilitate, indiferenta afectiva, rareori depresie, tristete, anxietate. Comportamentele aberante sunt tulburari de integrare ale activitatii nervoase superioare, tinand la om de domeniul psihiatriei incercandu-se in ultima vreme aceasta incadrare si la caini si care pot avea la baza varii perturbari, atat ale unor factori externi: fizici (mecanici si termofonici), chimici (minerale si substante organice, cu efecte toxice sau alergice), biologici (virusuri, bacterii, paraziti, protozoare, ciuperci sau produsi ai acestora, cu efecte toxice sau alergice), sau ale unor factori interni: circulatori ( hemoragii, ocluzii, tulburari de hemodinamica), respiratori (hipozie prelungita prin stop respiratoriu sau cardiac), tumorali (tumori primare sau metastaze), metabolici (boli metabolice ale sistemului nervos sau si a unor organe) , malformatii congenitale (cu sau fara determinism ereditar) si genetici ( boli metabolice prin erori innascute de metabolism, deficite enzimatice specifice).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.