Agricultura Mondiala

Trimis la data: 2002-06-12 Materia: Agronomie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 12500
Autor: Bobi b. Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Agricultura Mondiala, cultivarea pământului pentru a creşte plante a constituit ramura principală de la începuturile civilizaţiei. Ea asigură cea mai mare parte a alimentelor; materiale necesare pentru imbrăcăminte şi alte materii prime pentru industrii. În urmă cu 10-12 milioane de ani a avut loc o mare revoluţie in dezvoltarea rasei umane. Aceasta a reprezentat-o descoperirea faptului că hrana se obţine nu doar prin strângerea plantelor sălbatice şi vânarea animalelor ci şi prin cultivarea plantelor din seminţe şi prin creşterea în captivitate a anumitor animale.Jumătate din populaţia globului lucrează in agricultură. Există insă mari diferenţe intre rolul jucat de agricultura in diferite zone ale planetei.

Agricultura Mondiala - În tarile aflate in curs de dezvoltare, ca de exemplu Nepalul, aproximativ 90% din populatie lucrează pământul. Spre deosebire de acestea, doar aproximativ 2% din populaţia activă se ocupă cu agricultura, in ţările industrializate ale Marii Britanii şi Statelor Unite. Cu toate acestea, datorită înaltei eficienţe şi tehnicilor ştiinţifice utilizate, Statele Unite reprezintă cel mai mare exportator de produse agricole.

În ţările în curs de dezvoltare un mare număr de oameni lucrează în ferme – ei produc doar necesarul de hrană al familiilor lor, cu un surplus foarte mic pentru vânzare. În ţările dezvoltate majoritatea fermelor sunt de tip comercial, unde producţia este vândută pe bani.

Unii oameni din ţările în curs de dezvoltare cum sunt pigmeii din Africa Centrală şi boşimaşii din deşertul Kalahari mai trăiesc şi astăzi strângând plante şi vânzând animale sălbatice, cam la fel cum trăiau strămoşii noştri înainte de apariţia agriculturii. Unii practică forme simple de agricultură, pastorală, ca de exemplu transhumanţa nomadă a animalelor, cum ar fi caprine, bovine şi ovine. Alţii practică desţelenirile numite şi “taie şi arde”. Acest model de practicare a agriculturii implică curăţarea unei zone de păduri sau păşuni şi plantarea culturilor vreme de câţiva ani. Dupa “obosirea” solurilor, cultivatorii trec la o nouă curăţire prin ardere.

Toate aceste metode simple de agricultura implică deplasări ale populaţiei. Dar mulţi fermieri în ţările în curs de dezvoltare care practică agricultura doar pentru subzistenţă, duc o viaţă ce implică doar deplasarea pe suprafeţe mici. În vreme ce agricultura de subzistenţă reprezintă o activitate importantă in ţările tropicale, agricultura pe plantaţii joacă un rol vital în economie în mod deosebit în comerţul internaţional. Agricultura pe plantaţii este o forma intensivă de agricultură comercială, însemnând cultivarea unei singure culturi pe suprafeţe întinse. Bananele, cafeaua şi ceaiurile sunt culturi tipice pentru plantaţii.

Natura culturii ce urmează a se planta pe o anumită locaţie depinde de un număr de factori printre care clima, mediul înconjurător, şi de gradul de asigurare cu apă al terenului. Factorii economici sunt şi ei importanţi deoarece este important pentru fermieri să-şi utilizeze pământul într-un mod cât mai profitabil.

Deciziile fermierilor privind alegerea culturii pe care o vor produce sunt influenţate şi de preţurile pieţei şi de costurile de producţie. Fermierii sunt influentaţi şi de politicile guvernamentale, incluzând subvenţiile pentru producerea sau abandonarea anumitor culturi.

Terenul cultivabil – teren care este lucrat şi utilizat pentru obţinerea recoltelor- acoperă aproximativ 1/10 din uscatul planetei. Mai mult de 66% din acest teren este destinat cerealelor. În ordinea importanţei, acestea sunt : grâul-22%, orezul-13%, porumbul-11% şi sorgul (cereale tropicale)-10%. Alte cereale includ : orz, mei, ovăz şi secară.

Plantele oleaginoase cum ar fi boabele de soia şi cele de rapiţă, din care se produc uleiuri vegetale, reprezintă ca importanţă următoarea grupă de plante. Ele se cultivă pe o suprafaţă de 7% din terenul mondial cultivabil. Pentru recoltele ce nu sunt destinate hranei sunt alocate 5%. Aceste culturi sunt cele de bumbac, tutun şi cauciuc. O suprafaţă întinsă de teren este folosită pentru păşunat. În mod obişnuit păşunile sunt plasate pe terenuri neadecvate pentru culturile agricole. În total, acestea ocupă o suprafaţă de 20% din suprafaţa uscatului.

Produsele agricole joacă un rol important în comerţul mondial. Comerţul pe scară largă al hranei şi al altor produse agricole datează din secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea căilor ferate şi a vapoarelor capabile să transporte incărcături voluminoase şi totodată cu inventarea procesului de refrigerare. Aceste progrese au facut posibil ca oamenii din regiunile industriale cu dezvoltare rapidă, cum ar fi oraşele din vestul Europei să poată primi stocuri regulate de alimente relativ ieftine cum ar fi carnea, fructele, cafeaua şi ceaiul.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.