Agricultura - Viticultura

Trimis la data: 2005-11-18
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.75 / 10
Downloads: 797
Autor: Irina Marcel
Dimensiune: 6kb
Voturi: 32
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cele dintîi izvoare scrise atestă răspîndirea vitei de vie pe aceste meleaguri. Este semnificativ de pildă, episodul descris în Odiseea anume că vinul cu care Ulise l-a îmbătat pe Poliphem a fost căpătat de eroul grec din mîinile lui Maron, de la tribul tracic al ciconilor. Herodot, părintele istoriei, care ne-a descris multe obiceiuri ale populatiilor din regiunea Mării Negre aminteste folosirea vinu¬lui în anumite ritualuri, iar exceptionalele rhytoane din aur, argint aurit sau splendid sculptate în os demonstrează existenta unui ceremonial fastuos si complicat legat de vin si vita de vie.
Încă în secolul trecut, savantul german A, Griesbach arăta că „patria vitei de vie trebuie căutată în tinuturile păduroase ale Pontului si ale Traciei, pînă dincolo de Dunăre, [tinuturi] bogate în liane", iar francezul Raymond Billiard sustinea, în 1913, că Tracia a fost, poate, regiunea cea mai veche si cea mai respectată pentru vinurile sale, confirmînd astfel că viticultura din patria noastră avea un caracter de pionierat în Europa. Si s-ar părea că nu numai Europa, de vreme ce se spune că vita de vie ar fi fost introdusă în China în timpul împăratului Wou-ti (140-87 î..e.n.) ca urmare a călătoriei pe care Thang H'ian ar fi întreprins-o în tara getilor.

Cum se stie din relatarea lui Strabon, la începutul sec. I î.e.n., viticultura luase o am¬ploare deosebită, încît, odată cu crearea primului stat dac centralizat si independent sub conducerea lui Burebista, s-au întreprins unele actiuni de limitare a viilor (poate, mai curînd, cum apreciază istoricii, adoptarea unor măsuri de cumpătare).

Viticultura si productia de vin nu au încetat, numeroase dovezi atestînd continuitatea acestei culturi. O mentionează Ovidiu, o atestă izvoarele narative si artistice.Dar cele mai elocvente dovezi privind răspîndirea culturii vitei de vie în epoca dacică le aduce lingvistica. Din această epocă au rămas, dăltuite pentru vecie în limba română, ca o dovadă a continuitătii, cuvintele de origine dacă: strugure, butuc, curpen — cuvinte carac¬teristice activitătii viticole.

Izvoarele istorice atestă că si în timpul ocupatiei romane asupra unei părti a Daciei, pe teritoriul României s-a con¬tinuat cultivarea vitei de vie. Astfel, medalia „Dacia Felix" emisă de romani avea ca emblemă chipul unei femei asezată pe o stîncă, pe genunchii căreia doi copii prezintă un spic de grîu si un strugure, semnul principalelor bogătii ale tării.

"În epoca năvălirilor barbare — nota Vasile Pârvan — după păstorie, rolul principal l-a jucat viticultura, în tot acest timp, viticul¬tura a devenit principala ocupatie, constituind fundamentul însusi al rezistentei daco-romane în regiunile carpatice". Între dovezile cele mai valoroase ale răspîndirii acestei culturi în epoca migratiilor se înscrie descoperirea de la Simleul Silvaniei — un colier dublu de aur, datînd din preajma anului 350 e.n. si pe care sînt reproduse în miniatură diferite unelte, printre care si un cosor de vie împodobit cu cinci foi de vită stilizate.

Această îndeletnicire s-a continuat si în epoca feudală, în primele secole ale celui de-al doilea mileniu, referindu-se la năvălirile cumanilor ori ale tătarilor, cronicarii vremii pomeneau de „sămănături, grădini si vii".

Existenta si răspîndirea neîntreruptă a acestei culturi pe teritoriul patriei noastre, din antichitate pînă în zilele noastre, repre¬zintă o realitate cu profunde semnificatii istorice. Se stie că populatiile migratoare, în drumul lor, nu au cultivat niciodată această plantă, cultura vitei de vie fiind o îndeletni¬cire proprie populatiilor stabile, deoarece această cultură necesită multă fortă de muncă si, în acelasi timp, cunostinte agricole mai avansate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.