Agricultura

Trimis la data: 2014-07-22 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Stefan_P Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Terenurile agricole insumeaza 9,5 milioane ha., ocupind 62% din suprafata tarii. Dintre acestea, peste 3 milioane ha sunt amenajate pentru irigatii. Circa 4,6 milioane ha sunt pasuni, iar 600.000 ha sunt ocupate cu vii, livezi, pepiniere viticole si pomicole. Aceasta bogatie naturala deosebita, la care se adauga priceperea recunoscuta dintotdeauna a taranului roman de a cultiva pamantul, erau argumente solide pentru a sustine, dupa 1989, increderea in sansa agriculturii de a deveni una dintre cele mai productive ramuri ale economiei romanesti.

Suprafata agricola reprezinta 62% din suprafata totala a fondului funciar (fata de 43% in Uniunea Europeana, de exemplu), alte 28% sunt ocupate de paduri si terenuri cu vegetatie forestiera, 4%- ape si bati, 4% - constructii, drumuri si cai ferate si 2% - alte suprafete. Din suprafata agricola a tarii, 39% este pamant arabil, 14% este ocupat de pasuni, 7% de fanete, 1% - vii si pepiniere viticole, 1% - livezi si pepiniere pomicole.

Pe un locuitor, in Romania revin 0,41 ha de teren arabil, iar in UE, 0,20 ha teren arabil. Dupa suprafata arabila, Romania ocupa locul al cincilea intre primele 20 de tari europene, iar dupa suprafata amenajata pentru irigat, locul al doilea!Solurile de calitate ridicata (de exemplu, cernoziomul), au o pondere ridicata in totalul terenurilor arabile. Dupa clasa de pretabilitate (aptitudinea terenului pentru o anumita folosinta agricola cu randament optim), incadrarea terenurilor agricole este urmatoarea: clasa I - 1%; clasa a II-a - 15%; clasa a III-a - 21%; clasa a IV-a - 24% si clasa a V-a - 39%.

Romania dispune de un potential arabil superior multor tari europene. Predominanta este insa folosirea extensiva a pamantului! Datorita preturilor prea mari ale lucrarilor agricole si veniturilor mai mult decat modeste ale taranilor, numeroase terenuri arabile apartinand taranilor au ramas insa necultivate! La inceputul mileniului al treilea, Romania este din nou considerata o tara agrara, in care cca 40% din populatia activa este ocupata in acest sector economic important. Ca urmare a aplicarii prevederilor Legii nr. 18 din 1991, privind restituirea suprafetelor de pamant posesorilor acestora, pana la limita a 10 ha, Romania a devenit tara cu agricultura cea mai faramitata din Europa.

Faramitarea proprietatilor a ajuns sa fie aproape egala cu cea interbelica; 71,2% din proprietati au intre 0 si 3 hectare si doar 0,3% sunt mai mari de 10 hectare.Legea 18 a produs cea mai proasta structura agrara de dupa 1907. Prin Legea nr. 18 din 1991, mai mult de 70% din suprafata agricola a tarii a fost diseminata in 3,1 milioane gospodarii, dintre care doar 28% au o suprafata de peste 3 ha. Structura fondului funciar agricol pe sectoare de proprietate se prezinta astfel: 70,6% - sectorul privat; 11,7% - sectorul de stat si 17,7% sectorul public (detinut de primarii sau pasunile comunale).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.