Agricultura ecologica

Trimis la data: 2010-03-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 2192
Autor: DR.SIMION
Dimensiune: 71kb
Voturi: 38
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În mod simplu, agricultura ecologică este un sistem agricol menit să vă furnizeze dumneavoastră, consumatorului, alimente proaspete, gustoase şi autentice şi care în acelaşi timp respectă ciclul natural de viaţă al sistemelor.Principii:Pentru a obţine acest lucru, agricultura ecologică se bazează pe un număr de obiective şi principii, la fel ca şi pe bunele practici create să minimizeze impactul omului asupra mediului înconjurător, asigurându-se în acelaşi timp că sistemul agricol operează pe cât de natural posibil.
Practicile specifice agriculturii ecologice cuprind:
Rotaţia culturilor ca premisă a folosirii eficiente a resurselor fermei.

Limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice şi a îngrăşămintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari şi a altor substanţe complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole

Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic
Valorificarea resurselor existente la faţa locului, ca de pildă folosirea ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale şi a furajelor produse la fermă

Alegerea unor specii de plante şi animale rezistente la boli şi dăunători, adaptate condiţiilor locale
Creşterea animalelor în libertate şi adăposturi deschise şi hrănirea acestora cu furaje ecologice.Folosirea unor practici de creştere a animalelor adaptate fiecărei rase în parte

Lanţ de distribuţie
Producţia agricolă ecologică este, de asemenea, o parte a unui lanţ mai larg, care cuprinde procesarea alimentelor, sectoarele de distribuţie şi vânzare şi în final, pe dumneavoastră, consumatorul. Fiecare verigă în acest lanţ este menită să joace un rol important în realizarea beneficiilor legate de producţia unor alimente ecologice, într-o serie variată de domenii incluzând:

Protecţia mediului
Bunăstarea animalelor
Încrederea consumatorilor
Societatea şi economia

Prin urmare, de câte ori cumpăraţi un măr ecologic de la supermarketul local, sau alegeţi din meniul restaurantului preferat, un vin obţinut din struguri ecologici, puteţi fi siguri că acestea au fost produse conform unor regulil stricte, care respectă mediul înconjurător şi animalele.

Reguli
În UE, aceste reguli sunt stabilite prin Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului privind metoda de producţie agricola ecologică şi indicarea acesteia pe produsele agricole şi alimentare.
O revizuire detaliată a prezentei reglementări a dat naştere la două propuneri din partea Comisiei Europene în Decembrie 2005, pentru o serie de reguli simplificate şi îmbunătăţite privind importul produselor ecologice pe de o parte şi producţia ecologică şi etichetarea pe de altă parte.

Aceste două propuneri au fost adoptate de Consiliul Europen. Prima dintre acestea, Regulamentulasupra importului şi anume Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1991/2006 din 21 Decembrie 2006 care modifică Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului privind metoda de producţie agricola ecologică şi indicarea acesteia pe produsele agricole şi alimentare (en) a intrat în vigoare în Ianuarie 2007.
Cealalt regulament , si anume Noul Regulament al Consiliului (EC Nr. 834/2007) din iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice defineşte producţia ecologică, sigla şi sistemul de etichetare a fost adoptat de către Consiliul Uniunii Europene pe 28 Iunie 2007 şi se aşteaptă să intre în vigoare la 1 Ianuarie 2009.

Siglă şi etichetare
Reglementările actuale UE privind producţia ecologică stabilesc modul de administrare al culturilor agricole şi efectivelor de animale şi modul de procesare al alimentelor şi nutreţurilor, pentru ca acestea să poată fi etichetate ca ecologice. Conformitatea cu Reglementările UE privind produsele ecologice este, de asemenea, obligatorie pentru produsele care vor purta sigla UE pentru agricultura ecologică.

Este, de asemenea, obligatorie menţionarea pe etichetă şi a codului organismului de inspecţie care inspectează operatorii din domeniul agriculturii şi certifică şi produsele ecologice.Acest regim de etichetare are scopul de vă asigura pe dumneavoastră şi pe alţi consumatori din Statele Membre ale Uniunii Europene,de natura ecologică a produselor pe care le cumpăraţi.

Sigla UE este creată pentru a mări gradul de recunoaştere al produselor ecologice în rândul consumatorilor şi acţionează la fel ca şi siglele naţionale pe care le puteţi observa pe produsele din ţara dumneavoastră. În prezent, nu este obligatoriu ca produsele conforme cu Regulamentul UE privind producţia agricolă ecologică să poarte sigla europeană, dar acest lucru va deveni obligatoriu când noul Regulament va intra în vigoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.