Agricultura

Trimis la data: 2013-07-08
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 48
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 65kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. IAS 41 prescrie tratamentul contabil, prezentarea situatiilor financiare si prezentarile de informatii referitoare la activitatile agricole, subiect ce nu a mai fost abordat in alte Standarde Internationale de Contabilitate. Activitatea agricola reprezinta modul in care o intreprindere transforma animalele vii sau plantele (active biologice) pentru vanzare, in produse agricole sau in active biologice aditionale.
2. Printre altele, IAS 41 prescrie tratamentul contabil al activelor biologice pe durata dezvoltarii lor, transformarilor genetice, producerii si procrearii si pentru evaluarea initiala a productiei agricole la momentul recoltarii. Aceasta cere evaluarea la valoarea justa, mai putin costurile estimate de la punctul de vanzare, de la recunoasterea initiala a activelor biologice si pana la recoltare, in mod diferit fata de procedeul aplicat biologice si pana la recoltare, in mod diferit fata de procedeul aplicat atunci cand valoarea justa nu poate fi evaluata in mod credibil la data recunoasterii initiale. Cu toate acestea IAS 41 nu trateaza procesarea productiei agricole dupa recoltare, de exemplu, procesul de transformare a strugurilor in vin sau a lanii in fir.

3. Se presupune ca valoarea justa a unui activ biologic nu poate fi evaluata in mod credibil. Cu toate acestea, aceasta ipoteza poate fi respinsa doar la recunoasterea initiala a unui activ biologic pentru care preturile sau valorile determinate pe piata nu sunt disponibile si pentru care estimarile alternative ale valorii juste sunt determinate in asa fel incat nu pot fi credibile. In acest caz, IAS 41 cere ca o intreprindere sa evalueze acel activ biologic la cost, minus orice amortizare acumulata si orice pierderi din depreciere. Odata ce valoarea justa a unui astfel de activ biologic devine masurabila in mod credibil, o intreprindere trebuie sa-1 evalueze la valoarea justa, minus costurile estimate la punctul de vanzare.

4. IAS 41 cere includerea in profitul net sau in pierderea neta in perioada in care apare a oricarei modificari a valorii juste, mai putin costurile estimate de la punctul de vanzare ale unui activ biologic. In agricultura, o modificare a atributelor fizice ale unui animal sau planta maresc sau micsoreaza in mod direct beneficiile economice ale intreprinderii. O pepiniera care aplica pentru contabilizarea unei tranzactii modelul costului istoric poate sa nu raporteze profit pana la prima recolta si vanzare, probabil la 30 de ani dupa plantare. Pe de alta parte, prin aplicarea unui model contabil prin care se recunoaste si se evalueaza dezvoltarea biologica utilizand valorile juste curente, modificarile acesteia se raporteaza pe intreaga durata de timp intre plantare si recoltare.

5. IAS 41 nu stabileste principii noi pentru terenurile folosite pentru agricultura. In schimb, o intreprindere aplica IAS 16, Imobilizari corporale, sau IAS 40, Investitii imobiliare, depinzand de circumstante. IAS 16 cere ca terenul sa fie evaluat fie la cost minus orice pierderi din depreciere cumulate, fie la valoarea reevaluata. IAS 40 cere ca o investitie imobiliara sa fie evaluata la valoarea ei justa, sau la cost minus orice pierderi din depreciere cumulate. Activele biologice care sunt legate in mod fizic de teren (de exemplu, copacii dintr-o plantatie) sunt evaluate la valoarea lor justa minus costurile estimate la punctul de vanzare, separat de teren.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.