Agricultura in Asia

Trimis la data: 2004-06-02 Materia: Agronomie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 19
Autor: Paula Andries Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Agricultura in Asia - Principalele activităţi agricole cuprind două mari domenii - cultura plantelor şi creşterea animalelor – şi numeroase subdiviziuni ale acestora.Majoritatea culturilor de cereale provin din Asia (grâu, orez, porumb), precum şi primele animale domestice (ovine, porcine, bovine). Asia de vest si sud-vest.

Agricultura in Asia - Asia de sud şi Oceanul Indian.
Cultura orezului şi a grâului, în creştere cantitativă în ultimii ani, reprezintă baza alimentară a unei populaţii numeroase, aflate de asemenea într-o creştere numerică accentuată. India, deşi are un nivel de dezvoltare economică relativ redus, are o poziţie ridicată la unele produse agricole: locul 2 pentru producţia de grâu, orez şi zahăr, locul 3 mondial pentru bumbac şi 5 pentru soia. În privinţa producţiei de ceai ocupă primul pe mapamond. Are, totodată, cel mai mare efectiv de bovine.

Asia de est şi sud-est.
Japonia are ca principală cultură orezul în micile câmpii litorale. Dintre celelalte culturi, mai importante sun t bumbacul, citricele, trestia de zahăr, tutunul, ceaiul (în sud), grâul, orezul, cartoful, sfecla de zahăr şi soia (toate în nord). Japonia este una dintre puţinele ţări din lume în care se practică intensiv cultura algelor marine. Alături de R.P.Chineză este principala producătoare de mătase naturală. Pescuitul este favorizat de existenţa bancurilor cu peşti, la întâlnirea curenţilor Uuro-Shivo şi Oya-Shivo.

O particularitate a agriculturii din Peninsula Coreea o constituie creşterea viermilor de mătase şi pescuitul. China ocupă primul rang mondial pentru orez, grâu şi bumbac. În sud se dezvoltă pomicultura, cultura trestiei de zahăr şi a ceaiului (locul 2 mondial). Dintre animale se cresc porci (locul 1 pe lume) cu deosebire în Câmpia Chinei de Est, oi, capre, bovine şi cămile. Pe podişurile înalte se cresc cai şi iaci. În privinţa pescuitului, China ocupă primul loc în lume.În Indonezia cultura bananelor ocupă un loc important în economie. Malaysia este cunoscută prin cele mai intinse plantaţii de arbori de cauciuc.

Peisaje agricole
Peisajele agricole se suprapun în linii mari cu ceea ce am putea numi ”peisaje rurale“ deoarece tipul predominant de peisaj este în strânsă legătură cu modul de prezentare rural.

Principalele categorii de peisaje sunt:
a)peisaje naturale
b)peisaje agricole
În Asia peisajele naturale apar în Indonezia, Vietnam, Malaysia, Thailanda, Laos, Nordul Japoniei, Filippine ca peisaje predominant forestiere.

În centrul Arabiei Saudite, Afganistan, China predomină peisajele deşerturilor foarte aride.

Peisajele agricole cuprind:
- regiuni cultivate intens: Ondia, Sri Lanka, Sudul Japoniei, Taiwan, S-E Chinei.
- peisaje mediteraneene: Turcia
- peisaje de păşuni: China, Arabia Saudită (partea periferică), Irak, Iran, Kazakstan.

Tipuri de culturi
Principalele tipuri actuale de agricultură sunt diferenţiate în funcţie de nivelul de dezvoltare generală a ţărilor şi de regiunile naturale în care se află situate. În acest sens, există două mari categorii (tipuri majore):
-agricultura de subzistenţă
-agricultura comercială

Pe întregul teritoriu al Asiei cunoaştem o agricultură predominant de subzistenţă, datorită reliefului ce oferă o largă varietate de soluri şi terenuri arabile de calităţi diferite, cu randamente reduse şi foarte reduse, agricultura de tip extensiv având în principal rolul de a satisface necesităţile populaţiei în creştere. În zonele în care solul este mai fertil se practică o exploatare intensivă a acestuia – ca de exemplu producţia de orez are ca principali producători Japonia, Vietnam, Thailanda, Myanmar, Estul Indiei, Filippine.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.