Agrometeorologie Vantul Mecanismul de formare

Trimis la data: 2017-08-23
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.74 / 10
Downloads: 0
Autor: ionut96
Dimensiune: 82kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In acest referat gasiti subiectul despre procesul si mecanismul de formare a vantului.
Vantul este fenomenul de deplasare a maselor de aer pe orizontala, dintr-o zona cu presiune atmosferica ridicata spre o alta zona cu presiune atmosferica scazuta. Miscarile de advectie se realizeaza orizontal si se produc ca urmare a diferentelor de presiune rezultate din deformarea suprafetelor izobare. Daca miscarea aerului are loc pe verticala (ascendent sau descendent) fenomenul se numeste convectie.

Convectia este o miscare neorganizata pe verticala, ascendenta si descendenta a unor volume de aer care provoaca, pe diferite grosimi, amestecarea straturilor de aer. Convectia poate fi de natura termica, dinamica sau combinata.

Convectia termica are la origine incalzirea neuniforma a unor portiuni din suprafata terestra (araturi, zone construite, suprafete de apa)Aceasta duce la miscari ascendente puternice care pot depasi uneori 15-20 m/s, insotite de miscari descendente ale aerului, de regula avand viteze mai mici. Prezenta curentilor ascendenti este adeseori indicata de nori caracteristici.

Convectia dinamica este reprezentata de o miscare ascendenta fortata a unei mase de aer deplasate de vant si care intalneste in cale un obstacol de mari dimensiuni. Aceste obstacole pot fi constituite din versanti muntosi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.