Albania profil de tara

Trimis la data: 2014-11-21
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: crihanaveche11
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea mai recenta constitutie a fost modificata in 1998, in 1912 fiind proclamat primul stat albanez.
Sistem politic- republica parlamentara
Regim politic- democratie parlamentara cu economie in tranzitie catre economia de piata
Sistem electoral- parlament unicameral care are 140 de locuri.La ultimele alegeri sa folosit un sistem de reprezentare proportional cu liste de partid blocate(sistem mixt proportional).
Exista 12 circumscriptii plurinominale corespunzatoare celor 12 regiuni administrative ale Albaniei.Partidele trebuie sa atinga un prag de 3%,in timp ce pentru aliante electorale este impus un prag de 5%.Mandatul se acorda pentru o durata de patru ani.
Sistem de partide- Sisteme multi-partid: doua sau mai multe partide se afla in competitie pentru controlul puterii politice
Avantaje: alegatorii au mai multe optiuni/proiecte de dezvoltare/evolutie a societatii din care sa aleaga;

Dezavantaje: in unele situatii e dificil ca un singur partid sa castige suficiente voturi pentru a guverna singur → necesitatea formarii unor coalitii electorale/politice/de guvernare → in unele cazuri se produce instabilitate guvernamentala.
Formarea coalitiilor guvernamentale- primul guvern a fost creat de catre un comunist moderat, Fatos Nano in 1991.El a propus reforme radicale in domeniul economic.A evidentiat faptul ca economia tarii era slaba din cauza ineficientei sistemului economic extrem de centralizat si ca masura de rezolvare a problemei sa se efectueze privatizare extinsa.

De asemeni a propus sa reformeze si sa eficientizeze fortele armate. Insa in urma unei greve generale situatia din tara sa inrautatit si el a fost inlaturat de la putere, un guvern de salvare nationala a fost creat de catre Ylli Bufi.Astfel pentru prima data dupa terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial comunistii au fost nevoiti sa-si imparta puterea cu alte partide din ramura executiva.Ylii Bufi a devenit primul ministru coalitiei comunistita ADP formata din : Partidul Agrarian,Partidul Social Democratic si Partidul Republican.Pe 13 iunie,1991 sa hotarit schimbarea numelui Partidului Muncii Albanez in Partidul Socialist Albanez.Noul program adoptat de catre partid accentua tranzitia catre un partid socialist modern,democratic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.