Albastru Briliant E 133

Trimis la data: 2012-04-25 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 104
Autor: Mireut Sorin Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dozele admise in produsele alimentare
Aditivul E 133, conform actului normativ acAZtual, este adaugat separat sau in combinatie cu E 100, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 124, E 129, E131, E 132, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160f si E 161b in aceleasi produse si in dozele prezentate la E 100 (*).

Obtinere si caracterizare
Aditivul E 133 este-un colorant albastru de sinteza, care apartine clasei de coloranti tri- fenilmetanici. Din punct de vedere chimic este sarea disodica a 4{[4-(N-etil-p-sulfobenzil- amina)-fenil]-(2-sulfonium fenil)-metilen}-[l- (N-etil-N-p-sulfobenzil)-A2,5ciclohexadienimi- na]. Are ca sinonime: CI Food Blue, FD et C Blue nr.l, Briliant Blue FCF. Formula sa moleculara este: C3iHh^2^209S3, iar M = 792,84.

Albastru Briliant FCF este descris ca sare de sodiu. Sarurile de calciu si potasiu sunt de asemenea autorizate, in sinteza acestui aditiv se utilizeaza ca materie prima meta-nitrobenzaldehida, care printr-o reactie de condensare cu dietilanilina formeaza o leucobaza incolora. Printr-o succeAZsiune de reactii, ca de exemplu descompunerea sarii de diazoniu, disulfurare cu trioxid de sulf, oxidare cu Pb02 rezulta colorantul albastru briliant FCF sub forma de sare sodica.

Aditivul E 133 se prezinta sub forma de pudra sau de granule de culoare albastru-rosiatic, solubila in apa. Pentru industria alimentara este necesar ca aditivul sa aiba un continut de substanta coloranta activa, de minimum 85%, iar de coloranti auxiliari, maximum 6%. Substantele extractibile in eter sunt de maximum 0,2% la p 1 = 7, iar continutul de substante insolubile in apa, de maximum 0,2%.

Necesitate
Colorantul E 133 este utilizat in combinatie cu tartrazina (E 102) pentru a se obtine diverse nuante de verde. Adaugata in produse alimenAZtare restabileste culoarea initiala degradata in timpul procesarii sau depozitarii acestora. Sunt colorate de asemenea produse fara culoare (de cofetarie, patiserie, produse zaharoase) care astfel devin mai atractive pentru consumator

Risc
Este recomandat ca acest aditiv sa fie eliminat din dieta copiilor. In cazul unor persoane adulte, colorantul poate provoca fenomene alergice sau de intoleranta, ca si ceilalti coloAZranti de sinteza. De asemenea, a fost evidenAZtiata actiunea potential cancerigena a aditivului in lucrarea [74]. Albastru Briliant FCF mai este incriminat de inducerea sindromului de hiper- activitate, bronhospasm si destructii cromozo- male. Este interzis in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Spania, Suedia si Elvetia.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.