Alcaloizi din frunzele de coca - prezentare power-point

Trimis la data: 2003-06-02 Materia: Chimie Nivel: Gimnaziu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 4124
Autor: Mircea Marcu Dimensiune: 1906kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Alcaloizi din frunzele de coca - prezentare power-point
Acţiunea stimulantă a frunzelor de coca era cunoscută din antichitate de către poporul Inca. Numele de alcaloid a fost dat de Meissner în 1918. Studiul alcaloizilor-de peste 100 de ani- a dus la dezvoltarea tehnicilor de lucru şi a sintezei multor compuşi, printre care şi medicamente cu valoare terapeutică mare.

Plantele producătoare de alcaloizi sunt foarte răspândite, numai 2% din ele au fost cercetate în ceea ce priveşte conţinutul în alcaloizi. Un număr mare de alcaloizi cu structură asemănătoare este cuprins şi în frunzele de coca. În plante alcaloizii se găsesc ca săruri ale acizilor vegetali obişnuiţi cum sunt acidul citric, malic, tartric şi oxalic.

Planta mărunţită se tratează cu o bază spre a pune în libertate alcaloidul din sărurile sale. Apoi, soluţia se extrage cu un dizolvant.
Cocaina este un anestezic întrebuinţat înainte în medicină. Acum 2 secole, se lăsa înţeles faptul că planta de coca putea vindeca orice, inclusiv sifilisul, iar cocaina putea trata dependenţii de morfină şi alcool fără să producă dependenţă.

Acest fapt a produs moartea unor persoane şi conştientizarea riscurilor folosirii acesteia. In prezent folosirea ei este interzisă de cele mai multe guverne. Toate formele stimulează sistemul nervos central, produc excitabilitate, vorbire rapidă şi neclară, lipsă de aer, frisoane, transpiraţie.

În doze mari consumatorul poate avea iluzii şi halucinaţii. La diminuarea efectului se instalează o stare de depresie însoţită de oboseală, agitaţie, anxietate, frisoane. Consumul frecvent generează toleranţă şi dependenţă. Abuzul de droguri este principala explicaţie a delicvenţei în SUA. Toxicomanii cheltuiesc anual 57 miliarde de dolari pentru consumul de droguri ilegale.

Plantele producătoare de alcaloizi sunt foarte răspândite, numai 2% din ele au fost cercetate în ceea ce priveşte conţinutul în alcaloizi.Un număr mare de alcaloizi cu structură asemănătoare este cuprins şi în frunzele de coca.

În plante alcaloizii se găsesc ca săruri ale acizilor vegetali obişnuiţi cum sunt acidul citric, malic, tartric şi oxalic.Planta mărunţită se tratează cu o bază spre a pune în libertate alcaloidul din sărurile sale. Apoi, soluţia se extrage cu un dizolvant.

Principalul alcaloid obţinut din frunzele de Erythroxylon coca este cocaina. Ea se obţine hidrolizând toţi alcaloizii până la ecgonină; aceasta se benzoilează cu anhidridă benzoică şi se esterifică prin fierbere cu alcool metilic şi un acid mineral.

Ecgonina se obţine alături de alcool metilic si acid benzoic prin hidrolizarea cocainei cu acizi sau alcani.Pe lângă aceşti alcaloizi se mai obţin şi alţii: tropina, tropinona, pseudotropina, aloecgonina, pseudoaloecgonina, ecgoninol.

Cocaina este un anestezic întrebuinţat înainte în medicină.Acum 2 secole, se lăsa înţeles faptul că planta de coca putea vindeca orice, inclusiv sifilisul, iar cocaina putea trata dependenţii de morfină şi alcool fără să producă dependenţă.

Acest fapt a produs moartea unor persoane şi conştientizarea riscurilor folosirii acesteia.În prezent folosirea ei este interzisă de cele mai multe guverne.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.