Alcaloizii, cocaina

Trimis la data: 2013-03-26
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana elena
Dimensiune: 844kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alcaloizii au cel putin un atom de azot heterociclic, acesta fiind de cele mai multe ori tertiar, mai rar cuaternar. Heterociclurile se pot condensa intre ele sau cu alte cicluri astfel incat moleculele alcaloizilor pot deveni de tip policiclic sau macrociclic. Datorita grefarii pe nucleu a numeroase grupari functionale, unii alcaloizi pot prezenta caracter fenolic (morfina), altii de tipul atropinei , reserpinei pot forma esteri, eteri (codeina) sau alcaloizi glicozidati (solanina din cartof). De obicei au activitate optica, fiind levogiri (cei mai des intalniti si cu cea mai mare activitate farmacologica) sau dextrogiri, activitate imprimata de atomii de carbon ai acizilor cu care se esterifica: (acidul tropic, in cazul hiosciaminei si scopolaminei).
Dintre alcaloizii foilor de Erytraxylan, cel mai important este cocaina care se gaseste in proportie de de 0,2-0,8% cocaina. Arborele Erytraxylan care contine multi alcaloizi derivati dintr-o baza comuna ecgonina C9H15NO3, dintrre care cel mai important este cocaina, care se intrebuinteaza in general sub forma de clorhidrat sau azotat.Se hidrolizeaza amestecul tuturor alcaloizilor, inclusiv cocaina, pana la ecgonina; aceasta se benzoileaza apoi cu anhidrida benzoica si se esterifica prin fierbere cu alcool metilic si un acid mineral.

Exista doua forme conformationale,neizolabile ale tropanului:Tropina trece prin oxidare in cetona corespunzatoare, tropinona. Prin hidrogenarea acesteia se obtin (in proportie inegala) tropina si un izomer al ei, pseudotropina:Tropina si pseudotropina sunt izomeri endo-exo, datorita pozitiei diferite a grupei OH in raport cu sistemul biciclic. Ca si tropanul, tropina si pseudotropina au molecule simetrice, optic inactive. Frunzele de coca, dupa ce sunt puse la uscat mai multe zile pe suprafete pardosite, sunt amestecate cu kerosen si carbonat de calciu, sodiu sau potasiu, dupa care, timp de o noapte, sunt calcate cu picioarele.

Cocaina, care este un eter, se transforma in carbonat de cocaina, care se dizolva in kerosen. Solutia este filtrata si se elimina reziduurile, dupa care se amesteca cu acid sulfuric. Se obtine sulfatul de cocaina sau pasta de baza care se precipita si se depune pe fundul vasului. Odata prelucrata, aceasta pasta este pusa la uscat inainte de a fi purificata, pentru eliminarea kerosenului si a altor impuritati reziduale.

Pentru aceasta se adauga din nou acid sulfuric si permanganat de potasiu. Dupa filtrare, produsul se amesteca cu amoniac, inainte de a fi iarasi filtrat si uscat. Din pasta purificata obtinuta, cocaina este izolata prin adaugare de acetona sau eter etilic, pentru distilarea sulfatului de cocaina. In etapa finala, se adauga acid clorhidric si alcool care duc la formarea unui precipitat de clorhidrat de cocaina. Aceasta se cristalizeaza in timp, luand forma finala in care se comercializeaza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.