Alcanii

Trimis la data: 2005-01-14
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.66 / 10
Downloads: 20
Autor: Otilia Cazacu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 979
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Denumirea alcanilor se realizeaza astfel: la numeralul exprimat in greaca care indica numarul atomilor de carbon se adauga terminatia “-an” pirmii patru termeni avand denumiri specifice. Incepand cu al IV-lea atom de carbon apare fenomenul de izomerie.
Radicalii sunt specii chimice obtinute teoretic prin indepartarea unuia sau mai multoara atomi de hidrogen din molecula. Denumirea radicalilor se face inlocuind terminatia “-an” de la alcanul corespunzator cu “-il” pentru radicalii monovalenti cu “-ilen” cu cei divalenti si cu “-in” pentru cei trivalenti.

Denumirea izoalcanilor: se numeroteaza categoria cea mai lunga astfel incat suma indicilor de pozitie pentru radicali sa fie numarul minim. Se denumeste intai radicalii in ordinea alfabetica, precizandu-se pozitia la care se adauga numele alcanului cu catena cea mai lunga.

Alcanii
Deoarece izomeria la alcani se datoreaza ramificarii catenei se numeste izomerie de catena. Seria omoloaga (omologa) este seria de compusi cu proprietati si structura asemanatoare in care termenii se deosebesc printr-o grupare de metilen. Alcanii sunt insolubili in apa, dar solubili in solventi organici, au densitatea mai mica decat a apei. Punctele de fierbere si de topire ale alcanilor cresc cu masa moleculara, dar scad cu ramificarea.

Proprietati chimice ale alcanilor
Sunt parafine (au afinitate mica)
Alcanii au reactivitate scazuta reactionand numai in conditii energice.
1.Reactii de substitutie (se distrug legaturile C – H )
2.Reactii de ionizare (se distrug legaturile C – C )
3.Reactii de oxidare (se distrug legaurile C – H ; C – C )
4.Reactii de descompunere termica ( se distrug legaturile de C – H ; C – C )
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.