Alcoolismul

Trimis la data: 2010-11-18
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Hanescu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Termenul 'alcohol' e de origine araba,fiind compus din articolul 'al' si cuvantul 'cohol'care inseamna praf foarte fin. Cuvantul 'alcohol' desemna substante sub forma celei mai fine pudre. La mijlocul secolului al XVII-lea a capatat semnificatia de lichid spirtos, pastrandu-si in acelasi timp si sensul de materie extrem de fin pulverizata. Apoi in 1877, in cea de-a 6-a editie a dictionarului Academiei Franceze, cuvantul alcohol capata forma pe care o cunoastem astazi (alcool) prin suprimarea literei 'h'."(Vladimir Belis, 1988)
" Alcoolicii sunt bautori excesivi, a caror dependenta fata de alcool a atins un asemenea grad, incat antreneaza sau este pe cale de a antrena tulburari psihice si somatice, precum si alterarea relatiilor sociale."(Iolanda si Nicolae Mitrofan, 1991).Termenul de alcoolism e folosit pentru prima data de Majmis Huss in 1859, pentru a desemna abuzul de bauturi alcoolice. Cu toate acestea el nu are nici pana azi o definitie unanim admisa.

Definitia data mai sus, a fost formulata in 1951, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si tinde sa fie acceptata tot mai mult. Alcoolismul este considerat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a treia problema de sanatate publica, o dovada in plus a interesului stiintific mondial manifestat fata de acest fenomen constandu-l organizarea unui numar important de congrese internationale anuale.
Pentru a putea defini alcoolismul trebuie avute in vedere urmatoarele fapte:
- sunt persoane care consuma in mod repetat si succesiv alcool;
- persoane ce ajung la dependenta fata de alcool;
- se instaleaza modificari psiho-somatice ce perturba relatiile individului cu mediul social;
- apare dezorganizarea individului atat in plan biologic cat si in plan psiho-comportamental;

Inaltul Comitet de Studii si Informare despre Alcoolism (H.C.E.I.A.) a definit consumul de alcool ca fiind generat de anumite maladii sau perturbari psihice.Toleranta e proprietatea pe care un organism o poseda, de a suporta absorbtia de alcool fara sa apara simptome patologice susceptibile, sa-l afecteze pe el sau anturajul sau.
Dependenta fizica sau toleranta sunt consecinte si nu cauze ale alcoolismului.

II.2. Formele clinice ale alcoolismului
Alcoolismul e o categorie greu de clasificat datorita parametrilor bio-psiho- sociali pe care ii afecteaza in mod diferit.
In cuprinsul generic al notiunii de alcoolism se diferentiaza urmatoarele categorii clinice, cu implicatii medico-sociale diferite:
1.Betia alcoolica obisnuita "ebrietas vulgaris" - pe care si-o provoaca voluntar in mod episodic unele persoane in scopul creerii unei stari agreabile, fara a se ajunge la dependenta de alcool.

2. Alcoolofilia - reuneste aspectele psihopatologice caracterizate prin inclinarea deosebita pe care o resimt unele persoane fata de euforizarea prin consumul bauturilor alcoolice, apetenta care conduce in timp la instalarea dependentei si alcoolismului cronic, indiferent de cantitatea de alcool ingerata sau de ritmul cronologic al ingestiei.

3.Alcoolomania. Sub aceasta denumire reunim totalitatea aspectelor psihotice caracterizate prin alterarea discernamantului asupra propriei persoane si interrelatiilor sociale, dezvoltate pe fondul consumului cronic de bauturi alcoolice, starile periodice de apetenta dipsomaniaca inductibila, cat si fenomenele psihotice supraacute aparute in mod exceptional la consumul unor cantitati mici sau moderate de bauturi alcoolice (criza de betie patologica).

"Stadialitatea betiei alcoolice obisnuite decurge prin succesiunea fazelor de excitatie, depresiune si inhibitie supraliminara care se produc in cursul narcotizarii structurilor cerebrale.
Stadiile ebrietatii apar mai mult sau mai putin manifestate de la o persoana la alta, cat si la aceeasi persoana in momente diferite.
Diversitatea individuala a unui adult sanatos la intoxicatia alcoolica este in functie de alcoolemie, toleranta, tip de sistem nervos si starea initiala a organismului in momentul ingerarii respective.

Primul stadiu de intoxicatie alcoolica acuta se caracterizeaza in general, prin excitatie psihomotorica de tip hipomaniacal si corespunde unei alcoolemii care variaza, de la caz la caz, intre 0.30-1.50 la mie.
In functie de personalitatea premorbida si starea ideo-afectiva premergatoare imbatarii, pe langa starea hipomaniacala pot apare si alte variante morbide cu predominanta excitatii triste, delirante sau confuzionale.

Al doilea stadiu de intoxicatie alcoolica acuta (hipnoid-ebrietos sau medico-judiciar) se caracterizeaza prin depresiunea activitatii neuro-psihice si corespunzatoare unei alcoolemii care variaza intre 1.5-3 la mie."(Alexandru Olaru, 1990).In cursul acestui stadiu apar o suita de tulburari psihomotorii corespunzator deconectarii de la mozaicul functional al structurilor neuronale corticale intrate in narcoza; ideatia si limbajul devin tot mai incoerente, tendinta megalomaniaca, reducerea manifesta si progresiva a capacitatii de perceptie si cresterea fazei latente intre stimularea senzoriala si reactia psihomotorie, reactii fazice paradoxale si tendinta la somn, discernamantul situatiilor devine tot mai precar, ajungand pana la un stadiu hipnoid, care-l expune pe subiect, in raport cu situatia in care se afla, la o diversitate de incidente si accidente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.